Vučković: “Štete od mraza bit će vrlo velike”

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je kako će štete od mraza na voću biti “vrlo velike”.

“Prve procjene govore da su stradale koštičave voćne vrste. Recimo breskva, marelica i višnja koje su bile u punoj cvatnji. Značajno je stradala i kruška, dok je nešto manje stradala jabuka. No, trebamo pričekati detaljne procjene stručnjaka. S obzirom da se radilo o vrlo niskim temperaturama, koje su negdje trajale jako dugo, negdje i više od 12 sati, a radilo se o tri noći, nažalost čini se da će štete biti vrlo velike, pogotovo na tim voćnim vrstama i na nekim vinogradima”, kazala je ministrica u razgovoru za RTL.

Kazala je kako će država nastojati pomoći voćarima. “Moram ponoviti da je najznačajnija mjera korištenje osiguranja, gdje se osigura naša potpora do maksimalnog iznosa od 75 tisuća eura, pri čemu se mogu osvrnuti na 2016., kada smo počeli, to je bilo zahtjeva u vrijednosti od 31 milijun kuna, a sada smo nedavno 1. travnja morali povećati na 146 milijuna kuna. To znači da su voćari toga sve više i više svjesni”, rekla je.

Naglasila je da proizvodnju treba pojačati. “Uskoro objavljujemo natječaj vrijedan 200 milijuna kuna za rekonstrukciju ili sadnju novih nasada, ali samo za one koji će automatski uzimati i opremu protiv tuče. Voćare zanima i dodatna potpora. Mi smo u ovih nekoliko godina, osobito posljednje tri, prvi puta imali potpore koje su se odnosile na najznačajnije voćne vrste, a one će biti i ove godine”.

Za interventnu pomoć zbog šteta od tuče, kazala je da treba pričekati procjene šteta. “Uvijek se razmišlja, stalno smo reagirali, i u govedarstvu i u voći i povrću i u krumpiru pa ćemo pokušati i dalje, ako se potvrdi ovo mišljenje da će doći do velikih šteta”.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]