Vučković: “Odvodnja viška vode najvažniji je projekt za vrgorački kraj”

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u petak je obišla Vrgoračko područje, koje se već danima bori s nezapamćenim poplavama.

“Štete su velike, ovdje je danas bio i izaslanik predsjednika Vlade, general Damir Krstičević. Nažalost, vodostaj je rastao i raste još uvijek. Ja dolazim iz ovog kraja. Takva se poplava nije vidjela više od 50 godina. Najprije treba procijeniti štetu, to će činiti stručne službe. Zatim će županija proglasiti elementarnu nepogodu”, rekla je Vučković za RTL Danas.

Dodala je da je najviše štete u Kokorićima. “Ministarstvo poljoprivrede nešto će biti u mogućnosti financirati iz programa ruralnog razvoja, a za nešto ćemo morati osmisliti program za sredstva iz proračuna. Važno je procijeniti štete na obiteljskim kućama. Desetak je kuća jako stradalo”, poručila je ministrica.

Kazala je i kako prvo trebaju pričekati procjenu, pa će nakon toga objaviti programe. “”Nemoguće je sada procijeniti štetu na trajnim nasadima, to će se mjesecima procjenjivati. Međutim povrće i plastenici, to će moći biti brzo procijenjeno kada se voda povuče”, kazala je Vučković.

Komentirala je i projekt odvodnje viška vode koji grad Vrgorac već godinama dogovara kako se ovakve poplave vise ne bi događale.

“Taj projekt se spominje godinama, ali u posljednje dvije, tri godine učinjen je značajan napredak. Hrvatske vode su potvrdile da je pred objavom natječaj za izradu studije, što je najzahtjevniji dio dokumentacije. Naravno da će sredstva biti osigurana. Pripremni radovi su zahtijevali najviše vremene. To je najvažniji projekt za ovaj kraj”, ustvrdila je Vučković.

Komentiraj