Vučković: “Hrvatska poljoprivreda dobit će iz EU pet milijardi eura”

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je za HRT da će hrvatski poljoprivrednici putem Višegodišnjeg financijskog okvira EU dobiti 5 milijardi eura europskog novca, od čega je više od 200 milijuna eura namijenjeno za ruralni razvoj.

Najavila je ulaganje od 288 milijuna kuna u dugoočekivanu i neprovedenu komasaciju poljoprivrednog zemljišta. Riječ je o 18 tisuća hektara, rekla je Vučković.

Vučković je rekla kako već sada, putem prijelazne uredbe koju je osiguralo baš hrvatsko predsjedavanje EU-om, mi u poljoprivredi trošimo nova sredstva iako nije usvojen paket zajedničke poljoprivredne politike. Tom prijelaznom uredbom za 2021. i 2022. osigurali smo kontinuitet financiranja u poljoprivredi, potpore poljoprivrednicima da se osjećaju sigurno, istaknula je ministrica.

O recentnom natječaju za mjeru 21, za potpore poljoprivrednicima koji su imali gubitak veći od 15 post zbog pandemije, Vučković je rekla kako je 5-6 dana prije isteka roka za pomoć u preradi i poljoprivredi zaprimljeno 170 prijava.

Pomo je osigurana i sektoru vina u koji je uloženo 57 milijuna kuna putem kriznih mjera za destilaciju i skladištenje.

O aktualnom problemu mraza koji nanosi velike štete poljoprivrednicima rekla je kako pojava mraza nažalost više nije izuzetak i najbolji način borbe je opremanje trajnih nasada opremom protiv mraza te osiguranje. Navela je kako interes poljoprivrednika za osiguranjem nasada raste, pa su državna sredstva za tu namjenu povećana na 146 milijuna kuna, a broj očekivanih prijava popeo se na približno 10 tisuća, dok je 2016. bio četverostruko manji.

Komentiraj