HINA/ Daniel KASAP

Vučić čestitao Grabar Kitarović na hrabrosti

Nakon sastanka s hrvatskom predjednicom Kolindom Grabar Kitarović, Aleksandar Vučić obratio se javnosti na zajedničkoj konferenciji za novinare. Donosimo Vam njegov govor:

“Dobro razumijem da to ni za vas nije bio lak potez, posebice za atmosferu koja je stvarana i u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj. Čestitam vam na hrabrosti. U Zagreb sam došao da bi razgovarao o otvorenim pitanjima.

Doći ćemo i mi u poziciju u kakvoj su sad Norveška i Švedska i morat ćemo budućnost gledati drugačijim očima i jedni razmišljati o tome hoće li naša riječ pogoditi drugu stranu, a drugi o onim prvima.

Imamo potpuno drugačije stavove o granicama i pokušat ćemo to u naredne dvije godine riješiti bilateralno, a ako ne uspijemo, onda ćemo ići pred pravosudne i arbitražne organe. Razgovarali smo i o nestalima i ja ću idući tjedan rimiti predstavnike udruga nestalih. Nešto smo malo riješili i uspjeli smo naći podatke za nekoliko nestalih osoba i nadam se da će to biti riješeno.

Trebamo vidjeti što je to što možemo pronaći u arhivima da se ta pitanja otklone i riješe. Razgovarali smo i o pitanju manjina i tome što možemo učiniti za svoje manjine u dvije zemlje. Ono što sam rekao Žigmanovu, zahvalan sam predsjednici što je primijetila da smo mi na osnovu Subotičke deklaracije, dobar dio problema riješili. Razgovarali smo o asfaltiranju puteva u Tavankutu i Subotici i ostalim pitanjima.

Mi se u Srbiji želimo ponositi rješavanjem problema hrvatske nacionalne manjine. Uložit ćemo i u izgradnju sakralnih objekata za hrvatsku nacionalnu manjinu. Mi s tim nemamo nikakav problem. Nadamo se i očekujemo od Hrvatske da pomogne Srbima u Hrvatskoj da mogu i da se smiju izjašnjavati kao Srbi i da čuvaju svoje srpsko ime i prezime. Vjerujem da će nakon ovog sastanka poboljšanje srpskog naroda biti na dnevnom redu i da će biti mnogo toga učinjeno

Mi jesmo zainteresirani za prugu prema Zagrebu, od ključnog značaja i za Hrvatsku i za Srbiju.

Iznijeli smo svoje prijedloge, dogovorio sam se s predsjednicom Vlade Srbije, Brnabić, da promijenimo atmosferu i pokažemo ljudima u Srbiji i u Hrvatskoj da s naše strane postoje namjere da učinimo sve što je u našoj moći da imamo najbolje moguće odnose

To će biti dobar signal s naše strane, jer želimo graditi dobre odnose, jer smatramo da je odnos srpskog i hrvatskog naroda u cjelini vrlo važan za cijelu regiju, za cijeli Balkan. Oboje smo se usuglasili da potičemo dijalog između naših crkava, u tom smislu danas ću razgovarati i s kardinalom Bozanićem i za to sam dobio blagoslov Srpske crkve i da je to veoma važno.

U svim teškim pitanjima neke smo konkretne stvari počeli rješavati i svaki naš razgovor ima konkretne rezultate, koje prije svega osjećaju Srbi koji žive u Hrvatskoj i Hrvati koji žive u Srbiji.

Teško je pronaći nešto oko čega bismo se jednostavno razumjeli, ali razumjeli smo da i jedna i druga strana ima različit pogled na stvari i događaje. Mislim da smo za budućnost naših naroda uradili dobar posao za naše narode i mislim da će to sve nas natjerati da budemo odgovorniji i ozbiljniji, ako ni zbog čega drugoga, onda zbog naše djece”, rekao je Vučić.

Na kraju je hrvatskoj predsjednici uručio popis ljudi iz matičnih knjiga iz Dvora na Uni, koje je donio sa sobom.

Komentiraj