VUČETIĆ: “Sabor je mrtvačnica ideja i masovna grobnica sebeostavljenih, nerealiziranih egzistencija”

Marko Vučetić

Neovisni saborski zastupnik Marko Vučetić na facebooku je objavio:

“Neki od vas su naveli da se ne smijem i ne trebam povlačiti. To nisam radio niti sam imao namjeru raditi. Čovjek je biće koje napreduje. Našoj jednokratnosti ne odgovara povlačenje, ali ni provlačenje u istost. Naš jednokratni i konačni život teži prema novim prostorima, a ne prema obnavljanju i ponavljanju već zatvorenog kruga.
U ovom saborskom mandatu nisam se povlačio, ali sam zatvorio krug. Ulazio sam, bez velikog napora, u konflikte s nositeljima predrasuda i nacionalnih obmana. No, sada nije vrijeme za ponavljanje ili nastavak djelovanja u Saboru.
Sabor je mrtvačnica ideja, pozornica koja odvraća gledatelje od toga da sami djeluju, dok glumce uvjerava da su kozmički bitni. Sabor je mrtvačnica ideja i masovna grobnica sebeostavljenih, nerealiziranih egzistencija.
Na pragu smo nastanka nove kolektivne neistine, politički talog guši medijske slobode, autonomiju sveučilišne zajednice, narašava radna prava. Politički talog se poigrava s procesom sekularizacije, osiromašuje građane, demonstrira svoju snagu nad pravosuđem i suspendira ljudska prava, jer talogu ne trebaju ljudi. Talogu ne treba ni tržište, talogu treba kontrola nad životom koji nestaje.
U ovakvim okolnostima htjeti ponovo ući u suženi, dobro kontrolirani prostor Hrvatskog sabora, znači pristati na pravila igre vlastitog nestanka. To je provlačenje u Sabor, da bi se povuklo iz života. Kada ostaviš sebe da bi negdje otišao, postaješ ostavljen u sebi. Ovo nije vrijeme za one koji se ostavljaju u sebi da bi mogli preuzeti neku beznačajnu političku ulogu, a sve političke uloge su beznačajne. Ovo je vrijeme za djelovanje u istinskom životu koji se opire kolektivnoj neistini, za istinsko djelovanje, a to nije djelovanje jednoga, nego djelovanje mnogih.”, napisao je Vučetić.

Neki od vas su naveli da se ne smijem i ne trebam povlačiti. To nisam radio niti sam imao namjeru raditi. Čovjek je biće…

Posted by Marko Vučetić on Monday, April 27, 2020

Komentiraj