VRHOVNI SUD: Tomislav Merčep izlazi na uvjetnu slobodu

Autor:

12.05.2016., Zagreb - Ratni pomocnik ministra unutarnjih poslova Tomislav Mercep na Zupanijskom sudu nepravomocno proglasen krivim za ratni zlocin nad srpskim civilima 1991. na pakrackom i kutinskom podrucju. 
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je odluku o uvjetnom otpustu s izdržavanje kazne zatvora Tomislavu Merčepu, koji je zbog zločina nad srpskim civilima u slučaju Pakračka Poljana pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora, objavljeno je na stranicama Suda.

“Zatvorenik je dužan redovito se javljati nadležnoj policijskoj postaji. Prvo javljanje mora biti u roku 2 dana od dana otpuštanja na uvjetni otpust, a dalje jednom mjesečno do isteka uvjetnog otpusta. Zatvorenik je dužan javiti se i Probacijskom uredu u roku 2 dana od dana otpuštanja na uvjetni otpust i dalje prema pojedinačnom programu postupanja koji će Probacijski ured izraditi za zatvorenika. Zatvorenik može promijeniti mjesto prebivališta, odnosno boravišta, samo uz suglasnost suca izvršenja Županijskog suda u Zagrebu.

Vrhovni sud smatra da su ispunjene zakonske pretpostavke za primjenu uvjetnog otpusta. Premda je zatvoreniku u kolovozu 2019. pravomoćno odbijen prethodni prijedlog za uvjetni otpust, u međuvremenu nastupila je nova okolnost. Zatvorenikovo je zdravstveno stanje znatno pogoršano, teško je pokretan, potrebna mu je stalna njega i pomoć. Prije nije kazneno osuđivan, drugi se postupak ne vodi, a zatvorenik se potpuno pridržava kućnog reda kaznionice. Sudjelovao je i u provođenju pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora. Zatvorenik je do sada izdržao ¾ izrečene mu kazne. Vrhovni je sud zaključio da je pravilan zaključak prvostupanjskog suda da je kod zatvorenika dosadašnjim izdržavanjem ove kazne zatvora u cijelosti ostvarena svrha kažnjavanja. Za očekivati je da zatvorenik na slobodi neće činiti nova kaznena djela”, navodi se u priopćenju Vrhovnog suda.

ističu kako će datum puštanja zatvorenika na uvjetni otpust nalogom odrediti sudac istrage u roku od tri dana od zaprimanja rješenja Vrhovnog suda. Zatvorenik mora biti otpušten najkasnije u roku tri dana od donošenja naloga suca izvršenja.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.