Kako su osamdesetih godina 20. stoljeća mladi kreirali urbanu modu

Unsplash/Fernanda Méndez

Osamdesete godine prošlog stoljeća su bile vrijeme velike popularnosti trapera, raznih neobičnih odjevnih predmeta i modnih dodataka. U tom razdoblju je visoka moda (haute couture) imitirala krojeve odjeće koje su nosili mladi u velikim gradovima.

Prije 40 godina među mlađim generacijama su bile osobito omiljene prodavonice s rabljenom odjećom ili one, koje su prikupljale donacije u odjeći. Takvi butici su nosili naziv op-shop, uz niske cijene za posjetitelje, ove prodavaonice su ostvarivale humanitarni cilj prikupljanja financijskih sredstava za određene projekte.

Pogledajte neke od ideja iz 1985. godine za kombiniranje odjevnih komada, korištenje boja i izbjeljivača pomoću kista. Bilo je to vrijeme kad su mladi kreirali urbanu modu.

Tijekom tog desetljeća nosili su stariju odjeću uz traper i moderne odjevne predmete. Stara odjeća se često krojila, izrezivala ili je bila namijenjena za potpunu preradu u novu kreaciju. Važan je bio tekstil ili materijal, koji je onda postao novi, vrlo atraktivan i buntovnički odjevni predmet. U to vrijeme je slojevito odijevanje bilo na svom vrhuncu. Nošenje više majica ili jakni je bilo modni hit.

Komentiraj