“Vraćamo se”: Wagner opet regrutira, žele ljude bez krim dosjea i povijesti upotrebe droga

Autor:

Screenshot Twitter / X

Ruska Wagner grupa ponovno počinje regrutirati plaćenike, tri mjeseca nakon što je njezin osnivač Jevgenij Prigožin poginuo u zrakoplovnoj nesreći, objavila su dva ruska medija

Međutim medij u svom izvješću nije spomenuo Pavela Prigožina. Profili na društvenim mrežama koji promoviraju Wagnerov ured u Permu u utorak su istakli nekoliko zahtjeva za potencijalne novake. U postovima pod naslovom ‘Vraćamo se’, naveli su da će oni koji se nadaju potpisivanju ugovora trebati rusku putovnicu za operacije izvan zemlje, podatke o svojim obiteljima i bliskim rođacima te potvrde o cijepljenju.

Bez kriminalnog dosjea

Primjetno je to da su poručili kandidatima kako moraju dostaviti dokumente koji pokazuju da nemaju kriminalni dosje ili povijest zlouporabe droga – što je obratno od onoga što je Wagner do sada radio, oslanjajući se na angažman ruskih zatvorenika i kriminalaca kako bi osnažio i popunio redove svojih snaga u Ukrajini.

Dvadesetpetogodišnji Pavel Prigožin naslijedit će velik dio bogatstva svog oca. Već se nekoliko mjeseci među ruskim vojnim blogerima govori da će oca naslijediti i na čelu Wagner grupe. Kanal na Telegramu povezan s Wagnerom, Prigožin 2023., također navodi Pavela kao budućeg vođu organizacije. Od Prigožinova pada promatrači su vjerovali da će rusko ministarstvo obrane preuzeti kontrolu nad Wagnerovim ljudima i resursima, a zapadni obavještajni dužnosnici rekli su The New York Timesu u kolovozu da ministarstvo pokušava restrukturirati kompaniju.

Što s Wagnerom?

Ministarstvo obrane također je osnovalo privatne vojne tvrtke za regrutiranje Wagnerovih ljudi, osobito u Africi i na Bliskom istoku. Čini se da se neki od bivših plaćenika bore u Ukrajini pod zapovjedništvom ruske vojske. Ali i NGS.RU i 59.RU izvijestili su da je Wagnerova grupa apsorbirana u Rusku nacionalnu gardu, inače poznatu kao Ruska garda ili Rosgvardia, koja se bavi unutarnjim sigurnosnim prijetnjama i odgovara izravno ruskom čelniku Vladimiru Putinu.

Ruska novinska stranica Vojni pregled također je u nedjelju izvijestila da će Wagner nastaviti s operacijama kao divizija Ruske garde. Osim toga, profili na društvenim medijima ureda Wagner Perm napisali su isto u svojim objavama za zapošljavanje. Izvješća i postovi dolaze nakon što su ruski vojni blogeri nekoliko mjeseci nagađali da bi sve što je ostalo od Wagnera mogla apsorbirati Ruska garda, a ne ministarstvo obrane, prenosi Tportal.hr.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.