Von der Leyen uzela u obranu istočne i južne članice EU-a

Buduća predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen založila se za više pravednosti za istočne članice Europske unije kao i za pravedniji odnos prema zemljama koje se nalaze pod najjačim pritiskom vala izbjeglica, prenose u petak njemački mediji.

„U srednjoeuropskim i istočnoeuropskim članicama EU-a kod mnogih vlada postoji osjećaj da nisu u potpunosti prihvaćeni. Ako rasprave i dalje vodimo tako grubo kao što smo ih vodili dosad, to bi moglo dovesti do toga da se kritiziraju čitavi narodi i države, a ne samo pojedini deficiti“, rekla je Von der Leyen (Kršćansko-demokratska unija) u razgovoru za dnevnik Sueddeutsche Zeitung od petka.

Ona je naglasila da se rasprava oko vladavine prava, posebice u Poljskoj, treba usmjeriti u pravcu rješavanja samog problema.

U javnosti su se pojavile spekulacije da je prilikom izbora Von der Leyen u Europskom parlamentu poljska vladajuća nacionalno-konzervativna stranka PiS svoju podršku njemačkoj političarki uvjetovala blažim odnosom prema Poljskoj u slučaju postupka Komisije protiv ove zemlje zbog pritiska na neovisnost pravosuđa.

Državni tajnik u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova zadužen za EU Michael Roth (Socijaldemokratska stranka Njemačke) upozorio je Von der Leyen da ne odstupa od dosadašnjeg stava Europske komisije kad je u pitanju pritisak na neovisno sudstvo.

Von der Leyen je istodobno u razgovoru za dnevnik Bild uzela u obranu i južne članice Europske unije i izrazila mišljenje da pritisak koji vlada na ove zemlje vezano uz prihvat migranata treba pravednije raspodijeliti. Ona je zatražila i reformu tzv. Dublinskog postupka.

„Moram priznati da nikad nisam razumjela zašto se Dublinski postupak povodi za jednostavnim pravilom da je za useljenika odgovorna ona članica EU-a u kojoj je useljenik stupio na tlo EU-a. Migracija se događa i na otvorenom moru“, rekla je Von der Leyen.

Ona smatra da će cilj sigurnih vanjskih granica biti ostvaren jedino ako se pomogne onim zemljama koje se zbog svog položaja na zemljopisnoj karti nalaze pod najvećim pritiskom.

„Mi moramo reformirati Dublinski postupak, jedino tako ćemo postići više pravednosti po pitanju raspodjele izbjeglica“, zaključila je buduća predsjednica Europske komisije.

Komentiraj