Ursula Von der Leyen najavila dogovor o procesuiranju Rusije za ratne zločine

Autor:

epa10470165 President of the European Commission Ursula von der Leyen gives a joint press statement with the French Prime Minister (not pictured) ahead of a meeting at the European Commission headquarters in Brussels, Belgium, 16 February 2023.  EPA/STEPHANIE LECOCQ

EPA/STEPHANIE LECOCQ

Na međunarodnoj konferenciji u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu ovog vikenda će se poduzeti važan prvi korak kako bi Rusija odgovarala za ratne zločine.

Na konferenciji će biti potpisan sporazum o uspostavi novog Međunarodnog centra za procesuiranje zločina agresije (ICPA), najavila je u subotu ujutro predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Služi za osiguranje dokaza za buduće pravne postupke i bit će smješten na lokaciji Agencije Europske unije za kazneno-pravnu suradnju ili Eurojusta u Den Haagu.

Rusija i predsjednik Vladimir Putin moraju odgovarati za strašne zločine protiv Ukrajine, rekla je von der Leyen u video poruci. Sve je više dokaza o izravnim napadima na civilno stanovništvo, kao i na opskrbu energijom i drugu infrastrukturu.

“Poznato je da su ruske snage počinile mučenje, zlostavljanje, seksualno nasilje i pogubljenja po kratkom postupku. Čak ni djeca nisu pošteđena”, rekla je von der Leyen.

Moramo učiniti sve što je u našoj moći da počinitelje privedemo pravdi, rekla je von der Leyen. EU podupire ulogu Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u tome. Međutim, EU također vjeruje da mora postojati poseban sud za procesuiranje ruskog zločina agresije, dodala je.

S obzirom na to da Rusija ne priznaje nadležnost ICC-a, sud ne može poduzeti postupke za zločine koje je počinila ta zemlja, rekla je Europska komisija. Stoga se sada raspravlja o uspostavi nekoliko drugih opcija. ICPA je prvi korak u ovom procesu za osiguranje dokaza za buduća suđenja, napisala je komisija.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.