VOJNI ANALITIČAR OGOREC: Što znači uništiti Hamas? To nije šaka ljudi, to je ideja

Autor:

epa11185904 Palestinians who fled with their families from the northern Gaza Strip walk in the shelters area in the west of the town of Deir al-Balah, southern Gaza Strip, 27 February 2024 (issued 28 February 2024). Since 07 October 2023, up to 1.9 million people, or more than 85 percent of the population, have been displaced throughout the Gaza Strip, some more than once, according to the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA), which added that most civilians in Gaza are in 'desperate need of humanitarian assistance and protection'.  EPA/MOHAMMED SABER

EPA/MOHAMMED SABER

Vojni analitičar Marinko Ogorec gostovao je u petak na N1 televiziji gdje je komentirao stanje u Gazi, ali i Ukrajini.

Na sjeveru Gaze ubijeno najmanje 112 osoba, a oko 800 je ozlijeđeno nakon što su izraelski vojnici otvorili vatru dok su se palestinski civili okupljali oko kamiona s hranom. Izraelci su incident opisali kao tragediju, ali su demantirali odgovornost vojske.

Ogorec kaže kako je ova pogibija civila teški zločin. “Ovo se ne može opravdati ničim. Izjave Izraelaca nisu opravdanje za ovo. Od samog početka se znalo da takav oblik rata u gustom naseljenom prostoru dovodi do kolateralnih žrtava koje se događaju svakodnevno, no ovo je teški zločin koji se mora istražiti”, rekao je za N1.

Dodao je da pravila ratovanja pišu ljudi iz udobnih fotelja koji ratište nisu vidjeli. “Zna se da je tamo problem velika gustoća naselja. Nitko nije mogao prognozirati da će kolateralne žrtve biti ovolike i nužno je da se to zaustavi i da se ondje pronađe neko trajno rješenje. Ne znam što znači uništiti Hamas, to nije šaka ljudi, to je ideja. Jedino ako misle uništiti svo stanovništvo na tom prostoru. Vi možete ubiti operativce Hamasa, ali za pet godina ćete imati istu situaciju, možda se neće tako zvati, ali će imati istu ideju, motive i načine djelovanja. Tu treba krenuti drugačijim putem, hoće li to biti ideja o dvije države, treba vidjeti, ali silom to nije moguće”, istaknuo je.

Komentirajući Vladimira Putina koji je spominjao nuklearni program, Ogorec je rekao: Nisam stekao dojam da je on zaprijetio Zapadu. Njegov govor je trajao preko 2 sata, to je jedna retrospektiva njegovog mandata, ali i kao program novog mandata. On se dotaknuo svih sfera ruskog društva i posložio što će napraviti do 2030.”, rekao je i dodao da se tek usput dotaknuo vanjske politike pri čemu nije spomenuo Ukrajinu osim u protokolarnom minutom šutnje poginulima. Dobro mu je došla izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kako bi ponovno potvrdio da Zapad namjerava napasti Rusiju i da se oni samo brane od agresivnog Zapada. Tu je napomenuo da imaju nuklearno oružje i da su nuklearna velesila. Nije prijetio, samo je konstatirao činjenicu”, dodao je.

Komentirajući Macronovu najavu, Ogorec je rekao da je pitanje je li to uopće moguće da jedna zemlje solira u NATO-u. “Imate pravila ponašanja i igre. Nema velike opcije za soliranjem. Mislim da je to bilo neumjereno istupanje i krajnje neodgovorno”, istaknuo je i dodao da ako netko šalje svoje postrojbe u zemlju on je automatski sudionik i legitiman vojni cilj.

Na kraju je istaknuo da je uspjeh Ukrajinaca u tome što su zaustavili veliku silu, što nitko nije očekivao. “Uspjeli su konsolidirati i svoje snage i oružane postrojbe. Što se Rusije tiče, od početnih grešaka naučili su jako puno. Shvatili su ovaj rat ima neke druge dimenzije i sada igraju po pravilima koji samo postavljaju”, zaključio je Ogorec.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.