HINA/ Dario GRZELJ

U Jasenovcu izmjeren najviši vodostaj Save u povijesti, stižu i ronioci

Vodostaj Save u Jasenovcu nastavio je rasti i u noći s nedjelje na ponedjeljak, te je u 7 sati izmjereno 915 centimetara, što je najviši vodostaj Save u povijesti. Dosada je rekord bio 907 cm, koliko je izmjereno 1970. godine.

Na tom je području noć prošla mirno, ali se prema prognozama očekuje i daljnji rast vodostaja Save. Svaki sat vremena vodostaj se povećava za oko jedan centimetar. Procjenjuje se da bi rijeka Sava na ovome području mogla rasti još 10 do 15 centimetara javlja HRT.

U jutarnjim je satima došlo je do napuknuća ceste, te je potrebno zaštititi nasip od pucanja. N1 javlja kako na terenb u Jasenovcu stižu i ronioci.

Na području Jasenovca i dalje je na snazi izvanredno stanje. U obrani od poplava u Jasenovcu, Trebežu i Letovaniću u nedjelju je sudjelovalo 180 vojnika, 20 motornih vozila, pet čamaca, tri pumpe i jedna amfibija.

Izvanredno stanje je i u Kosinjskoj dolini gdje je posao spasiteljima tijekom jučerašnjeg dana otežavao gust snijeg. Poplavljene su kuće, gospodarski objekti, a mještani u Kosinjskom dolini požalili su se da su im s poplavom u kuće ušle i zmije i glodavci. U Kosinjskoj dolini odsječeno je oko petsto ljudi.

Pripadnici Hrvatske vojske i Hrvatskih voda proteklih su dana dizanjem nasipa spašavali naseljene kuće u mjestu Trebež. Iz Hrvatskih voda izvještavaju da vodostaj Save i dalje raste te da traju intenzivne pripreme za vodeni val.

Komentiraj