Na Jordanovcu otvoren dodatni covid-odjel: “Sve je više hospitaliziranih i težih kliničkih slika”

Voditeljica Odjela za bolesti plućne cirkulacije bolnice na Jordanovcu Mateja Janković Makek komentirala je aktualnu epidemiološku situaciju i naglasila da je  na Jordanovcu jučer otvoren dodatni covid-odjel jer je sve više hospitaliziranih.

“Trenutno sam na Odjelu za postkovid, a unutar Klinike Jordanovac jučer je otvoren dodatni covid-odjel jer je sve više hospitaliziranih i sve je više težih kliničkih slika”, naglasila je.

“Do 80 posto hospitaliziranih i u našoj bolnici nije cijepljenjo. No ljudi moraju biti svjesni da cijepljenje ne štiti 100%. Iako je cjepivo napravljeno da štiti od alfa soja, ono štiti čak i od delta-soja i to 90% od teških slučajeva bolesti, a preko 50% od zaraze, što je odlično jer zapravo imamo cjepivo koje je nadmašilo sva očekivanja struke”, kazala je Janković Makek za HRT.

Dodala je da osobe koje imaju poteškoća s disanjem i koje osjećaju zaduhu pri najmanjem naporu ili čak u mirovanju, svakako se moraju javiti na hitni prijam bolnice kako bi se procijenilo trebaju li hospitalizaciju.

“Delta soj se brže širi i virulentniji je pa je porast zaraženih i među mlađom populacijom očekivan. Velika je šansa da se zarazimo ako se ne držimo osnovnih epidemioloških mjera. Kapaciteti još nisu maksimalno popunjeni i nadam se da neće niti biti”, kazala je Janković Makek. Naglasila je da je najvažnija pojedinačna osobna odgovornost i shvaćanje ozbiljnost situacije.

Komentiraj