HINA/ Nikša MILETIĆ

‘Vladin prijedlog gura u propast taksiste-obrtnike’

Predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) Božo Miletić ocijenio je u četvrtak da Vlada prijedlogom zakona o prijevozu u cestovnom prometu pogoduje Uberu, a u propast šalje tri tisuće taksista-obrtnika.

“Nakon dvije godine nelegalnog poslovanja Ubera u Hrvatskoj, Vlada traži da se po hitnom postupku donese novi zakon o prijevozu u cestovnom prometu kojim će, pod krinkom liberalizacije, omogućiti anarhiju na prometnicama i odriješene ruke stranim tvrtkama koje ne plaćaju porez u Hrvatskoj”, kaže se u Miletićevu priopćenju.

Dodaje se da “takvo pogodovanje Uberovim lobistima taksisti oštro osuđuju i pitaju se kako je moguće da se napretkom smatraju izmjene poput odluke da pružatelji autotaksi usluga ne moraju poznavati područje na kojem djeluju”.

Čelnik HOK-ova taksi udruženja zamjera premijeru Andreju Plenkoviću i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović što nisu primili predstavnike taksista te tvrdi da su se sastali s “Uberovim lobistima”.

Prihvali li se Vladin prijedlog, to će značiti propast za tri tisuće taksista-obrtnika, upozorava Miletić.

“Ministar Butković će po hitnom postupku do blokade dovesti još tri tisuće obrtnika, a omogućiti poplavu needuciranih vozača i zagušenje već ionako ljeti prepunih ulica u obalnim gradovima”, tvrdi Miletić.

Po njegovim riječima, Uberovi partneri – vozači i dalje krše važeći Zakon o prijevozu u cestovnom prometu i druge zakone te najavljuje nastavak borbe za interese obrtnika.

“Iscrpit ćemo sve pravne mogućnosti koje nam preostaju da bismo odgovornima za ovu situaciju pokazali kako nećemo dopustiti da nas nepravdom otjeraju iz naše države, iako su nas doveli pred zid”, poručio je Miletić.

Tvrdnju da će prihvaćanje Vladina prijedloga povećati broj radnih mjesta naziva izmišljotinom. “Izmišljotina je da će se povećati broj radnih mjesta, kad će se uništiti naših 2500”, zaključuje Miletić.

Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o prijevozu u cestovnom prometu po hitnom postupku, kojim se uz ostalo omogućuje naručivanje i plaćanje taksi prijevoza putem elektroničke aplikacije.

Prema Vladinu prijedlogu, prijevoz bi se mogao naručiti i preko elektroničke aplikacije, ukinulo bi se ograničavanje broja taksi dozvola, a cijenu usluga prijevoznici bi određivali sami.

Jedna od predviđenih novosti jest da prijevoznici biraju sredstvo koje će koristiti za naplaćivanje vožnje – taksimetar ili elektroničku aplikaciju. Pritom, Uberu nije udovoljeno da se registrira kao poseban oblik prijevoza.

Vlada procjenjuje da će se liberalizacijom tržišta taksi usluga najmanje udvostručiti broj taksista kojih je sada oko 3.000.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je na sjednici Vlade da Vlada nova zakonska rješenja predlaže radi prilagodbe tržišnim trendovima, novim oblicima prijevoza i regulativi Europske unije.

U obrazloženju hitnog postupka navodi se, među ostalim, kako bi se početkom turističke sezone, kada skokovito poraste razina prijevozne potražnje, uz sada neriješena pitanja, kao posljedica nedonošenja ovoga zakona nastavila negativna tržišna kretanja na prijevoznom tržištu također i u formi obavljanja prijevoza putnika osobnim automobilima bez potrebnih licencija i dozvola, a što bi produbilo negativna događanja u prijevozu putnika.

Naime, kako se navodi, postupanjem nadležnih inspekcijskih službi te presudama nadležnih prekršajnih sudova utvrđeno je kako na tržištu prijevoza putnika osobnim automobilima posluje velik broj fizičkih i pravnih osoba koje imaju sklopljen ugovor za korištenje aplikacije Uber, ali koristeći tu aplikaciju prijevoz obavljaju protuzakonito, bez potrebnih licencija i dozvola.

Kako broj nelegalnih prijevoznih aktivnosti u tom smislu raste, to valja zaustaviti i spriječiti utvrđivanjem adekvatnog zakonskog okvira što se i čini ovim zakonom, kažu u Vladi.

Komentiraj