PROSVJED ŽUTIH PRSLUKA Vlada u Parizu saziva sastanke

EPA/ETIENNE LAURENT

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražio je u nedjelju svog premijera da sazove sastanke s čelnicima parlamentarnih stranaka i predstavnicima “žutih prsluka” nakon nasilnih prosvjeda, a u ponedjeljak će o procjeni šteta razgovarati u ministarstvu gospodarstva udruge poslodavaca, osiguravajućih kuća, turističkih djelatnika i banaka.

Sastanci sa stranačkim čelnicima i premijerom Edouardom Philippeom počet će u ponedjeljak, objavila je palača Matignon.

Osim stranačkih čelnika sudjelovat će i zajednica “žutih prsluka”, skupine koja je počela organizirati manifestacije protiv povišenja poreza na gorivo, ali su prosvjedi, sada već teći vikend za redom, prerasli u opće nezadovoljstvo vladom.

Macron je u nedjelju sredinom dana sazvao krizni sastanak pošto je u zemlji u subotu ozlijeđeno 263 osoba  u prosvjedima  136.000 pripadnika “žutih prsluka” u subotu.

Na sastanku u nedjelju Macron je pozdravio angažman snaga reda i hitne pomoći koji su hrabro reagirali tijekom dana i večeri, dodala je Elizejska palača.

Naglasio je važnost sudskih procesa kako niti jedan incident ne bi ostao nekažnjen pri čemu je važno prikupiti prijave štete od vlasnika trgovina i drugih lokala.

Za ponedjeljak ujutro najavljen je i sastanak u ministarstvu gospodarstva predstavnika poslodavaca, udruga trgovaca i obrtnika, osiguravatelja i banaka, hotelijera i restoratera, objavilo je ministarstvo.

“Naša najgora strahovanja su potvrđena, treći vikend blokade rezultirao je snažnim gubitkom trgovina”, rekao je Jacques Creyssel, izaslanik Saveza poduzeća za trgovinu i distribuciju te dodao da će u ponedjeljak imati prvu procjenu gubitaka

Ako se trgovina na malo u Francuskoj kreće između “8 i 9 milijarda eura” u običnom tjednu, u adventsko vrijeme iznosi “15 milijarda”, rekao je i upozorio na goleme posljedice.

Prodaja je pala za 35 posto, odnosno za 20 u prve dvije subote prosvjeda “žutih prsluka”, piše agencija AFP.

Predsjednik Macron je također izrazio želju da ministar unutarnjih poslova razmisli o prilagođavanju sustava za buduće provođenje zakona.

Ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner i njegov državni tajnik Laurent Nunez će se izjasniti u utorak pred senatskim povjerenstvom.

Prema riječima prefekta pariške policija subotnji dan je bio obilježen “dosad neviđenim nasiljem”.

Ukupno je 412 osoba privedeno, što se nije dogodilo zadnjih desetljeća, rekao je policijski prefekt Michel Delpuech.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]