VIDEO: Vlada predstavila nove gospodarske mjere za oporavak od koronavirusa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izvijestili su o rezultatima mjere potpore za očuvanje radnih mjesta tijekom krize zbog pandemije COVID-19, te uvođenja novih mjera koje se odnose na skraćeno radno vrijeme, samozapošljavanje i pomoć mikropoduzetnicima u borbi protiv posljedica pandemije.

”Vlada je uspostavila sve mehanizme za sačuvanje radnih mjesta. Dali smo podršku svim poduzetnicima odnosno radnicima koji su imali pad od minimalno 20 posto”, podsjetio je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Rekao je dosad isplaćeno 5,6 milijardi kuna, a kad se zbroje doprinosi to je 8 milijardi kuna.
280 milijuna kuna za mjere u lipnju

Omogućen je nastavak potpore za lipanj i to onim sektorima koji ne mogu nastaviti poslovanje, a pad im je veći od 50 posto.

”Mjera za lipanj će obuhvatiti 15 tisuća radnika i bit će isplaćeno 280 milijuna kuna”, rekao je.

Pohvalio se da je broj zaposlenih danas veći nego prije početka krize za 2234 osiguranika. Broj nezaposlenih je veći nego na početku krize u ožujku, ali ima tendenciju smanjivanja.

Mjera skraćivanja radnog vremena

“Idemo dalje s mjerama, s mjerom skraćivanja radnog vremena kod poslodavaca kod kojih je zbog covida došlo do smanjenja opsega posla. Mjeru mogu koristiti poslodavci s više od 10 radnika s planiranim padom od najmanje 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine uz dokaz otežanog poslovanja, a poslodavci u prerađivačkoj industriji mogu dobiti potporu i s manjim padom. Može se koristiti na 10 do 20 posto radnika. Mjera se odnosi na period do prosinca 2020. godine”, kazao je Plenković. “Potpora se dodjeljuje do iznosa od 2000 kuna neto po radniku”, dodao je.

Plenković je pojasnio da je poslodavac dužan isplatiti doprinose na potporu. Ne smije se otkazati ugovor o radu najmanje 30 dana po prestanku korištenju potpore.

Reaktiviracija mjera aktivnog samozapošljavanja

“Mjera će biti i kod mikropoduzetnika do 9 radnika. Riječ je isto o 2000 kuna”, kazao je Plenković.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović na presici je kazao da će Zavod za zapošljavanje biti učinkovit s daljnjim provođenjem mjera.

Plenković napao oporbu

Plenković je izjavio da je oporba pokušala opstruirati rad Vlade u rješavanju koronakrize.

“‘Sve što smo donosili bilo je u skladu s Ustavom i zakonima i tu je oporba teško izgubila”, rekao je. Kazao je da je druga opstrukcija bila širenje panike o nedostatku zaštitne opreme.

Kazao je da je najgora bila “orkestrirana kampanja u kojoj oporba kao da navija za koronu”, a da su sve odluke vezano uz restriktivne mjere zbog koronavirusa ustavne.

Cijelu konferenciju pogledajte u nastavku:

Vlada: Plenković predstavlja nove mjere

Posted by Nacional News Magazin on Monday, June 29, 2020

 

 

 

 

Komentiraj