Vjosa Osmani: “Kosovo je napadnuto. Oni pokušavaju provesti krimski model”

Autor:

01, June, 2023, Chisinau - The summit of the European Political Community, which takes place in Mimi Castle, in the town of Bulboaki near Chisinau. Vjosa Osmani. Photo: Aleksandar Roknic/ATAImages.

01, jun, 2023, Kisinjev - Samit Evropske političke zajednice, koji se održava u zamku Mimi, u gradu Bulboaki kod Kisinjeva. . Photo: Aleksandar Roknic/ATAImages. Photo: ATAImages/PIXSELL

Photo: ATAImages/PIXSELL

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani optužila je Srbiju i njenog predsjednika Aleksandra Vučića da su odgovorni za napad naoružanog odreda na kosovsku policiju na sjeveru zemlje prošloga vikenda, istaknuvši u intervjuu za Reuters da je Kosovo “napadnuto”.

Tridesetak teško naoružanih Srba napalo je kosovsku policiju u selu Banjska na sjeveru Kosova u nedjelju, nakon čega su se zabarikadirali u manastiru Srpske pravoslavne crkve.

U borbama su poginula tri srpska napadača i jedan kosovski policajac. “Kosovo je napadnuto”, rekla je Osmani u intervjuu za Reuters u uredu kosovske predsjednice u četvrtak. “(Naoružana) skupina je jednostavno provodila intencije i motive Srbije kao zemlje i Vučića kao vođe”, dodala je.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić negira odgovornost za sukob.

Krimski model

Osmani je rekla da Srbija još uvijek ima teritorijalne zahtjeve prema Kosovu i da želi postići “krimski model” stvaranjem napetosti na sjeveru Kosova gdje živi oko 50 tisuća Srba.

“Ono što bih poručila predsjedniku Vučiću je da se prestane petljati s Kosovom. Kosovo će braniti svoju slobodu, svoju neovisnost i svoj suverenitet pod svaku cijenu”, istaknula je predsjednica Kosova.

“Oni pokušavaju provesti krimski model u Republici Kosovo, ali mi apsolutno nećemo dopustiti da se to dogodi, branit ćemo svaki pedalj teritorija Kosova”, dodala je.

Osmani je rekla da bi se slični napadi mogli ponoviti u bliskoj budućnosti te je apelirala na međunarodnu zajednicu da učini sve kako bi Srbija zaustavila potporu takvim naoružanim skupinama.

“Jako sam zabrinuta da bi se takvi napadi, čak i većih razmjera, mogli dogoditi u budućnosti ako Srbija ne bude osuđena, prije svega za ovaj teroristički čin agresije”, poručila je.

Osmani ističe i da se razgovori Kosova i Srbije ne mogu nastaviti kao prije.

“Bili smo žrtve agresije Srbije i svi bi je tako trebali tretirati, pa i u odnosu prema Srbiji od sada pa nadalje”, kazala je.

Do sada su tri osobe optužene zbog sudjelovanja u napadu.

Policija je u nedjelju izložila oružje i streljivo zaplijenjeno od napadača, uključujući jurišne puške bivše jugoslavenske vojske, mitraljeze, snajpere, minobacače, protutenkovske raketne bacače, ručne granate, nagazne mine i dronove.

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da je policija pronašla oružje vrijedno pet milijuna eura, “dovoljno za stotine boraca”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.