‘Vježbanje života – drugi put’ vraća se na pozornicu HNK Ivana pl. Zajca

Autor:

Dražen Šokčević

 

Na pozornicu HNK Ivana pl. Zajca vraća se predstava ‘Vježbanje života – drugi put’.

Novi blok izvedbi na programu je 10, 11, 14, 15. i 17. rujna 2020., a sve izvedbe predstave počinju Karnevalom političara u 19.30 sati ispred zgrade Kazališta.

Prema legendarnom romanu Nedjeljka Fabrija u režiji Marina Blaževića, koji s Lucijom Klarić, Majom Ležaić i Nikolinom Rafaj potpisuje i dramatizaciju romana, novo uprizorenje, premijerno izvedeno 24. lipnja, donosi povijest Rijeke iz perspektive ženskih likova, čije potresne priče povijest uglavnom ne bilježi, ali i perspektive glumica koje ih izvode.

U novi izvedbama glumice Neva Rošić, Olivera Baljak, Zrinka Kolak Fabijan, Elis Lovrić predvode cijelu glumačku plejadu od tridesetak glumica i glumaca.

Autorski tim čine redom predstavnice i predstavnici nove generacije riječke umjetničke i kazališne scene: koreografkinja i asistentica redatelja Mila Čuljak, scenograf Alan Vukelić, kostimografkinja Sandra Dekanić, autori glazbe Josip Maršić i Zoran Medved, autor videa Marin Lukanović i dizajner svjetla Dalibor Fugošić. Uz glumice i glumce Hrvatske i Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca, u predstavi sudjeluje polaznici Riječkog kazališta mladih ‘Kamov’, kao i članice Riječkog opernog zbora.

Najveća riječka dramska produkcija u posljednjih deset godina i jedan od vrhunaca programskog pravca Doba moći projekta EPK – Rijeka 2020 donosi priču o Rijeci, o gradu, ali ne samo onu političku, već i priču o životu i smrti, o ljubavima i nikad dosanjanim snovima, o stalnim odlascima i rastancima na vjetrometini burne riječke povijesti i burnih promjena.

Iz riječkog HNK napominju kako je ‘Vježbanje života – drugi put’ ujedno i hommage predstavi Nedjeljka Fabrija i Darka Gašparovića u režiji Georgija Para iz 1990. godine, čija se radnja, za razliku od predstave iz 90. godine odnosno romana, ne zaustavlja 50-ih godina 20. stoljeća već se u nekim perspektivama produžava sve do 90-ih godina prošlog stoljeća.

Predstava o riječkim identitetima otvara i teme koje su obilježile život Rijeke nakon trenutka u kojem roman završava, pa postaje primjerice i predstavom o riječkom Kazalištu, u kojem su se zbili neki ključni događaji.

Program u HNK Ivana pl. Zajca odvija se uz poštivanje svih protuepidemijskih mjera, od dezinfekcije na ulazu do obaveznog nošenja maski, a broj mjesta u gledalištu je, kao i ranije, reduciran kako bi udovoljio propisanim mjerama fizičke udaljenosti.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.