Visoki sud poništio Odluku o komunalnom redu prema kojoj se u Splitu naplaćuju kazne

Autor:

04.07.2023.,Split-Stanogradnja na dijelu Mejasa. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ivo Cagalj/PIXSELL

Visoki upravni sud ukinuo je Odluku o komunalnom redu Grada Splita jer je savjetovanje s javnošću, kao jedan od postupaka donošenja odluke, trajalo 20 dana, što je kraće od predviđenih 30 dana.

Visoki upravni sud ističe kako je odredbom članka 11. Zakona o pravu na pristup informacijama uređeno da treba provesti savjetovanje s javnošću u pravilu u trajanju od 30 dana, osim u slučajevima kada se savjetovanje provodi sukladno propisu kojim se uređuje postupak procjene učinaka propisa.

Potreba uvođenja komunalnog reda ne znači da se radi o izvanrednim uvjetima

“Prema shvaćanju ovoga Suda odstupanje od tog pravila dopušteno je samo u iznimnim i opravdanim okolnostima. Suprotno tumačenje, odnosno dopuštanje širokog tumačenja iznimke od pravila, moglo bi dovesti u pitanje primjenu propisanog roka uopće”, stoji u presudi sudskog vijeća na čelu sa sutkinjom Gordanom Marušić-Babić.

Također je objašnjeno kako je savjetovanje moglo trajati kraće jedino ako su nastupili izvanredni uvjeti radi kojih nije moguće provesti savjetovanje u zakonskom roku, s time da je u tom slučaju razlog za skraćeno trajanje savjetovanja nužno jasno obrazložiti u obrazloženju uz dokument koji se stavlja na savjetovanje.

Nema izvanrednih uvjeta

“Sama potreba uvođenja komunalnog reda u prostoru zaštićenog kulturnog dobra Dioklecijanove palače, koju Grad Split iznosi u svom očitovanju, ne upućuje na zaključak da se radi o nastupu nekih izvanrednih uvjeta, odnosno iznimnih okolnosti koje bi predstavljale opravdane razloge za skraćeno trajanje savjetovanja i odstupanje od zakonom propisanog pravila, niti je donositelj akta priložio ikakve dokaze o potrebi hitne intervencije u navedenom prostoru”, piše u presudi.

Postupak ocjene zakonitosti Odluke o komunalnom redu pokrenulo je trgovačko društvo “Sara fashion d.o.o. Split”, koje su zastupali odvjetnici Mijo Jeličić i Marina Bosnić.

Odlukom su bile propisane kazne za turiste u kupaćim kostimima i one koji piju alkohol na javnim površinama od 150 eura, ali i mnogo drugih odluka – od bacanje otpada u okoliš, zauzimanja površine javne namjene bez odobrenja, ostavljanje vozila bez registarskih oznaka na površini javne namjene i kampiranje na mjestima koja za to nisu predviđena.

Dio terasa na Narodnom trgu, kultnoj Pjaci, smanjio se, a dva su štekata uklonjena, baš kao i niz bankomata i trafika.

Ivošević najavljuje novu Odluku o komunalnom redu

Zamjenik gradonačelnika Splita Bojan Ivošević najavio je da će gradska vlast donijeti novu odluku u kojoj će dotjerati detalje koje su uočili i planirali u budućnosti korigirati.

“Razlog hitnosti donošenja odluke bila je u tada nadolazećoj turističkoj sezoni i zbog mogućnosti da ugostitelji imaju prijelazni rok prilikom prilagodbi do sezone. Do donošenja nove odluke niti jedan ugovor suprotan konzervatorskim smjernicama neće biti potpisan, jer ne želimo dopustiti ni najmanju štetu našem kulturnom dobru. Dotad na terenu ostaju na snazi ugovori koji su u međuvremenu sklopljeni jer Odluka nije poništena već ukinuta”, poručio je Ivošević.

Nije dugo trebalo da reagiraju politički oponenti pa je predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta presudu ocijenio kao “šamar Bojanovim osobnim obračunima i osvetama prema ugostiteljima”.

“Time je vlast pokazala elementarnu nesposobnost za donošenje najosnovnijih dokumenata koji bi trebali biti temelj funkcioniranja grada”, poručio je Šuta.

Split: Naplaćene prve kazne za konzumiranje alkohola na javnim površinama

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.