Višnja Fortuna: “Tražimo izmjenu zakona, puno umirovljenika ostalo je bez imovine”

Predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna u srijedu je za ‘Novi dan’ N1 televizije komentirala zlouporabe oko doživotnog uzdržavanja starijih osoba.

Navela je da je Matica umirovljenika uputila već desetak zahtjeva i molbi nadležnim institucijama i Vladi za izmjenu Zakona o obveznim odnosima jer svake godine dobivaju pritužbe umirovljenika koji su ostali bez svoje imovine zbog loših ugovora o dosmrtnom uzdržavanju.

“Morali smo poduzeti drastične korake, deseti put se obraćamo Vladi. Riječ je o Zakonu o obveznim odnosima kojim je reguliramo uzdržavanje. To je često prevara starijih osoba koje imaju imovinu. Često na savjetovalište dolaze umirovljenici koji su već iskorišteni, traže pomoć”, kazala je.

Višnja Fortuna dodaje da traže izmjenu zakona koji se odnosi na dio o ugovorima, kojim se dorektno ide na imovinu primatelja izdržavanja, na njegovu osobnost, društveno područje. “Ugovori o dosmrtnom i doživotnom udzržavanju su različiti. Ugovorom o doživotnom uzdržavanju sklapa se odnos i odnosi su navedeni, i imovina se može koristiti tek nakon što osoba kojoj se daje uzdržavanje, umre. No, ugovor o dosmrtnom uzdržavanju je sličan osim što se može pripisati sva imovina i sve što osoba posjeduje odmah, drugi dan. I to je onda gotovo nemoguće izmijeniti”, istaknula je Višnja Fortuna.

Kaže i da je poseban problem u domovima u sustavu socijalne skrbi, posebno privatnima i obiteljskim domovima. “Tu se često događa sklapanje ugovora i onda imovina prelazi odmah drugome. Tražimo da korisnik razumije što potpisuje, da se uzme anamneza i da se nijedan ugovor ne može sklopiti bez zaključka ili izvješća nadležnog Centra za socijalnu skrb. Također, da davatelji uzdržavanja koji imaju kaznene prijave, da ne mogu biti uzdržavatelji i da se ne može potpisati više ugovora. Tražimo i da se sačini resgistar”, poručuje.

Objašnjava da se radi o cijelom životu jedne osobe, radi se o svemu što je tijekom života stekla. “A onda dođe lešinar koji će sklopiti ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, a gospodin ili gospođa koji potpisuju misle da je doživotno… Puno je umirovljenika koji su ostali bez svoje imovine pa djeca to ni ne znaju”, zaključila je Višnja Fortuna.

Komentiraj