Više od stotinu škola skratilo nastavni sat za pet minuta

Premda je Ministarstvo znanosti i obrazovanja nepovjerljivo prema skraćivanju školskog sata za pet minuta jer to na godišnjoj razini znači gubitak od gotovo mjesec dana nastave, do jučer je više od stotinu škola dobilo suglasnost za tu mjeru u sklopu suzbijanja koronavirusa, objavio je Novi list.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, do jučer je izdano nekoliko stotina suglasnosti školama za skraćenje sata. Tako je Grad Zagreb dobio dopuštenje za 48 srednjih i 16 osnovnih škola, Grad Split za 29 osnovnih škola, Čakovec za 5, Splitsko-dalmatinska županija za sve škole koje rade u dvije smjene, a po istom principu odobreno je skraćenje sata i u školama čiji je osnivač Brodsko-posavska županija. Grad Vinkovci dobio je odobrenje za 7 osnovnih škola, Koprivničko-križevačka županija za 13, a Primorsko-goranska za pet osnovnih i osamnaest srednjih škola.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja kažu pak kako su oprezni kod izdavanja suglasnosti za skraćenje sata, jer kraći nastavni sat za pet minuta gledano kroz cijelu nastavnu godinu znači gubitak nastave od gotovo mjesec dana. Zbog toga se takav rad omogućuje samo onim školama koje će zbog nedostatka prostora ili rada u više smjena imati otežane uvjete rada, a bez obzira na odobren skraćeni nastavni sat, dodaju u Ministarstvu, propisani školski kurikulum mora se odraditi. Ujedno napominju i da će nastavna godina u školama započeti sa strogim mjerama koje će, bude li to dopustila epidemiološka situacija, s vremenom popuštati.

Dio škola na riječkom području jučer je počeo objavljivati protokole organizacije prvog dana nastave, a svima je zajedničko da će učenici stizati u školu u različito vrijeme, prvi dan u njoj boraviti jedan do dva sata te imaju detaljno razrađen plan ulaska i izlaska iz zgrade na više ulaza.

U školama koje produženi boravak organiziraju kroz heterogene skupine, odnosno u koje djeca dolaze iz više razreda, riječke će ga škole organizirati u jednoj adekvatnoj, dovoljno velikoj prostoriji kao što je školska dvorana, tako da je između učenika svakoga razrednog odjela prozirna pregrada ili u dvije odvojene, ali komunicirajuće prostorije tako da učiteljica može nadgledati i komunicirati s učenicima iz obje prostorije istovremeno.

Ministarstvo je do jučer zaprimilo i 135 zahtjeva škola za dodatnim zapošljavanjem spremačica na određeno vrijeme, a ti zahtjevi još uvijek stižu.

Komentiraj