Više od 200 osoba uhićeno zbog trgovine ljudima, MUP upozorava: “Iskorištavanje djece se ne prijavljuje”

Autor:

06.09.2013., Beograd - Ulica Kneza Milosa, ljudi uglavnom prose jer stanje u drzavi poprilicno je lose te je grad pun prosjaka. rrPhoto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ilustracija: Marko Lukunic/PIXSELL

Na području 44 zemlje (25 država članica EU-a i 19 zemalja izvan EU-a) provedena je velika akcija protiv trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, prisilnog prosjačenja i prisilnog kriminala. Uhićeno je 212 osoba te identificirano 1426 potencijalnih žrtava, dok su pokrenute 244 nove istrage, priopćeno je u četvrtak iz MUP-a.

Radi se o operaciji  pod nazivom Globalni lanac (Global Chain), koja je uključivala EMPACT Joint Action Days protiv trgovine ljudima, a koju je vodila Austrija, suvoditeljica je bila Rumunjska, a sve aktivnosti koordinirali su Europol, Frontex i INTERPOL.

Akcije su se provodile na graničnim prijelazima i glavnim prometnim čvorištima kako bi identificirale potencijalne žrtve i osumnjičenike, a zemlje su prilagodile svoje operativne aktivnosti vrstama trgovine ljudima koje prevladavaju u njihovim regijama. Ukupno su nadzirana 8 644 leta, a aktivno su nadzirana 3 984 granična prijelaza. Europol, Frontex i INTERPOL koordinirali su operacijom u jedinstvenom pokušaju udruživanja snaga protiv trgovaca ljudima koji su aktivni diljem svijeta.

Zajedničke akcije uključile su širok raspon tijela za provođenje zakona, uključujući policiju, agencije za imigraciju i graničnu kontrolu, prometnu policiju, socijalne službe i službe za zaštitu djece.

Istražitelji su u Švedskoj identificirali pet maloljetnih dječaka na poznatom prostoru za prosjačenje, u društvu 19-godišnjeg mladića. U svojim izjavama dječaci su naveli da im je odrasla osoba bila šef, nadgledajući njihovo prosjačenje.

U Srbiji je uhićeno šest osumnjičenika za seksualno iskorištavanje deset žena, a jedan osumnjičenik za iskorištavanje jedne žene u vidu prisiljavanja na prosjačenje i prisiljavanje na kriminal.

Rumunjske vlasti provele su 19 pretraga kuća i uhitile četiri osobe osumnjičene za radno iskorištavanje najmanje osam žrtava.

U Sjevernoj Makedoniji uhićeno je 11 osumnjičenih za seksualno iskorištavanje maloljetnika i trgovinu ljudima.

U Kolumbiji je identificirano 27 žrtava seksualnog iskorištavanja, a sedam osumnjičenih je uhićeno.

Ističe se i da trgovci ljudima ciljaju najugroženije skupine, uključujući djecu. Maloljetnicima se trguje zbog seksualnog i radnog iskorištavanja. Kriminalci tjeraju djecu na prosjačenje ili čine razne zločine, poput krijumčarenja ilegalne robe i sitnog kriminala. Trgovina djecom i dalje se u velikoj mjeri nedovoljno prijavljuje. Unutar EU-a djecom uglavnom trguju njihovi rođaci. Ove zločinačke organizacije, povezane velikim mrežama klanova, djeluju u nekoliko zemalja i premještaju djecu preko granica.

Iz policije upozoravaju da maloljetnici iz zemalja izvan EU-a mogu postati žrtve trgovaca ljudima koji surađuju s odraslim osobama. Radi se o osobama koje prate djecu, pretvarajući se da su njihovi rođaci ili zakonski skrbnici.

Zajedničke aktivnosti bile su usmjerene na otkrivanje i razbijanje organiziranih kriminalnih skupina koje se bave trgovinom ljudima, posebice trgovinom djecom, seksualnim iskorištavanjem, prisilnim kriminalom i prisilnim prosjačenjem. Glavni ciljevi operacije Globalni lanac bili su identificirati, zaštititi i uputiti žrtve i potencijalne žrtve trgovanja ljudima za pomoć. Konkretne akcije usmjerene su na razbijanje kriminalnih mreža koje potencijalno iskorištavaju žrtve podrijetlom iz Južne Amerike, Azije, Afrike, zapadnog Balkana i Ukrajine. Zajedničko i koordinirano djelovanje različitih tijela stoga je bilo ključno za razvoj operativnih aktivnosti, navode u MUP-u.

Papa zbog tragedije broda kod Kalabrije tijekom tjednog obraćanja poručio: “Zaustavite trgovce ljudima”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.