Virus sve više ulazi u sustav obrazovanja, škole sve češće primjenjuju online nastavu

Šesti je tjedan od početka nove nastavne godine. U školama raste broj zaraženih učenika i nastavnika te onih u samoizolaciji. Trenutačno je oboljelo 348 učenika i 33 nastavnika, a u samoizolaciji je 5600 djece i 110 učitelja i profesora.

Od danas su dvije gimnazije, jedna u Zagrebu, jedna u Čakovcu, zbog porasta broja zaraženih učenika i nastavnika te velikog broja razrednih odjela u samoizolaciji, prešle na nastavu na daljinu ili model C.

“Unutar 20 dana imamo pojave pozitivnih učenika i nastavnika, možda je to intenzivnije unutar tjedan dana i radilo se o tome da se iz dana u dan intenzivnije javljaju slučajevi pozitivnih nastavnika i učenika”, rekla je Sandra Breka-Ovčar, ravnateljica Gimnazije Josipa Slavenskog, Čakovec za HRT.

Ali sve je, kažu, spremno za nastavu na daljinu. Baš kao i u popularnom zagrebačkom MIOC-u. Svi će učenici videokonferencijski pratiti nastavu dva tjedna.

“Svaki učenik u realnom vremenu ima po rasporedu sati videokonferencijski sat sa svojim nastavnikom tog nastavnog predmeta”, kaže Ljiljana Crnković, ravnateljica XV. gimnazije, Zagreb.

Sve je više zaraženih učenika, ali i onih u samoizolaciji, kaže nam dr. Pavić Šimetin. Od jučer je pozitivno šest učenika više. Najčešće se zaraze izvan škole.

“Kada epidemiolozi, školski liječnici pričaju s njima vidi se da se jako puno druže i izvan onoga što smo nazvali razredni odjeli”, kaže Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Nastavnicima i profesorima pod pritiskom

“Zbunjujuće je, zabrinut smo, bojimo se što će biti s obzirom na ovu novu epidemiološku situaciju”, kaže Tvrtko Pleić, prof. geografije, IX. gimnazija, Zagreb.

Epidemiološka situacija sve lošija, ali važnost nastave u školama nemjerljiva

“Škola je učenicima institucija koja daje strukturu dana u kojoj oni imaju vremensku strukturu i pokazuju zadovoljstvo jer im se u školi stvari mogu bolje objasniti”, kaže Gordana Kuterovac Jagodić, Filozofski fakultet u Zagrebu.

Stoga se mnogi s pravom pribojavaju modela C. Nejednaki uvjeti u školama, opremljenost nastavnika i učenika sada dolazi na vidjelo. A o videokonferencijskoj nastavi mnogi mogu samo sanjati.

Komentiraj