Svijet
Decoration icon

koronavirus

Virologinja Gligić: “Turistička sezona dolazi na naplatu Hrvatskoj”

Autor:

RTL Screen

Iskusna srpska virologinja Ana Gligić koja se proslavila suzbijanjem epidemije velikih boginja 70-ih u bivšoj Jugoslaviji, komentirala je trenutnu epidemiološku situaciju u regiji i naglasila kako je porast slučajeva, rezultat nepridržavanja mjera, ali vrlo agresivnog virusa.

Gligić podsjeća da propisane epidemiološke mjere, Stožer i zaštitne maske nisu nikakva novost, da su i tada imali karantenu, i tada su se pratili kontakti, i tada je postojao stožer koji se zvao štab, i tada su se nosile maske.

Veliki broj oboljelih zbog više faktora

“Na prvome mjestu zbog osobina virusa. Ovaj virus se praktično prenosi na sve moguće načine i još nemamo samo dokaza da se prenosi hranom. Drugo, on se suprotno svim poznatim virusima sa kojima smo radili u sredini održava danima. To je razlog što ga možemo dobiti i putem zraka i direktno preko kapljica, diranjem predmeta na koje se netko iskašljao. On je toliko kotagiozan da ja u svom četrdesetogodišnjem radu ne poznajem takav virus”, kazala je Gligić za RTL Direkt.

Pridržavanje epidemioloških mjera ključno za suzbijanje virusa

“Nije dovoljno nositi masku. Maske služe da zadrže kapljice. Virus kroz masku može proći”, kazala je i dodala da se mjera pridržavamo samo tamo gdje moramo. Smatra kako bi maske morali nositi i na ulici, a ne samo u zatvorenim prostorima.

Država ne može podnijeti ovoliki pritisak na zdravstvo

“Ovo traje predugo. Građanima je dozlogrdilo. Znaju da je teško otići u bolnicu i znaju da se može i umrijeti od ovog virusa. No, mortalitet nije tako visok od ovoga virusa, to ne zabrinjava. A državu jako brine gdje će smjestiti sve te pacijente jer država ne može podnijeti ovaj veliki broj kontakata koje ima”, kazala je.

Cjepivo neće označiti kraj virusa

Smatra da pronalazak cjepiva neće značiti i kraj koronavirusa. “On ima zadatak da zaustavi pandemiju i epidemiju, svede pojavu oboljenja na najmanju moguću mjeru i da nam da vremena da razmislimo što ćemo dalje”, rekla je i dodala da je potrebno klasično cjepivo koje će štititi na duže vrijeme, dok cjepiva koja se sada rade one koje će davati imunitet do dvije godine.

“To je nešto slično gripi i zato se svake dvije godine cjepimo protiv gripe. No, postoji i mogućnost da se u cirkulaciji ne nalazi samo jedna korona”, rekla je.

Turistička sezona dolazi na naplatu

“Hrvatska je imala sreću ili nesreću što je otvorila sezonu i primili veliki broj gostiju. Svatko tko je otišao na Jadran, otišao se provesti i nije sjedio u sobi nego je imao kontakte i veselio se. I sada dolazi naplata”, rekla je.

Naglasila je da je epidemija velikih boginja bila jedna od epidemija koje su najbrže suzbijene. “U prošlom stoljeću je od velikih boginja umrlo 500 milijuna ljudi”, kazala je i dodala je da su se zbog programa Svjetske zdravstvene organizacije one iskorijenile.

“To ne znači da smo je zauvijek zaključali jer se porijeklo velikih boginja ne zna. Za koronu se zna”, kazala je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.