Vinska tradicija obitelji Kolarić pretvorena je u top-brend predvođen vinom Pinot Grigio

Vinske ceste Plešivice apsolutni su turistički hit Zagrebačke županije, etikete plešivičkih vinara probijaju se na svjetska tržišta, a mi smo posjetili imanje obitelji Kolarić koje je ovoga ljeta do posljednjeg mjesta bilo popunjeno turistima koji ostanu i prespavati

Zamislite da iz Bratislave, Praga, Varšave, Hamburga ili Stockholma automobilom krećete na godišnji odmor na Jadransko more. Na tom dugom putu vama i vašoj obitelji potrebni su predah, odmor i obrok jer bi tu dugu relaciju bilo rizično i opasno prevaljivati u jednoj ruti. Nasreću, preko Booking.coma rezervirali ste smještaj na imanju obitelji Kolarić na Plešivici, što vam omogućuje izbjegavanje kaotičnog prometa pri ulasku u Zagreb, ali i smještaj po upola nižim cijenama nego u metropoli, u prekrasnom ugođaju plešivičkog krajolika. Ondje ćete uživati u domaćoj kuhinji obiteljskog restorana sa 150 sjedećih mjesta, a nakon noćenja u besprijekorno uređenim sobama, na svježem zraku, odmorni i zadovoljni nastavit ćete put prema Jadranu. Uštedjeli ste na vremenu i novcu, izbjegli gnjavažu silaska s autoceste i ulaska u veliki grad, a GPS vas je nepogrešivo doveo do mjesta nekoliko kilometara udaljena od naplatne postaje u Jastrebarskom. Kolarići su i ove sezone bili popunjeni do posljednjeg smještajnog mjesta, što dovoljno govori o kvaliteti usluge. Imanje obitelji Kolarić impresivno je u svakom segmentu ponude: smještaju, otvorenu i zatvorenu restoranu i vrhunskim vinima proizvedenim u suvremeno opremljenoj vinariji.

Vlasnici vinarije Kolarić Ivana i Franjo Kolarić prije osam godina rebrendirali su svoja vina u etiketu Coletti, radi internacionalizacije i lakšeg izgovora prezimena Kolarić. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

„Mnogi nam se gosti koji ljetuju na Jadranu vraćaju i dogodine, mjesecima unaprijed rezervirajući noćenje, a odlaze zadivljeni plešivičkim krajobrazom, s posebnim dojmovima o smještaju, ugostiteljskoj ponudi i razgledavanju vinarije. Raspolažemo s 15-ak soba, od dvokrevetne do četverokrevetne. Većina posjetitelja ponijet će sa sobom i uspomenu – omiljeno vino kušano u našem restoranu“, kaže Ivana Kolarić, rođena 1983., supruga vlasnika vinarije Franje Kolarića i nastavnica hrvatskog jezika u Osnovnoj školi u Velikoj Gorici. Rođena je u Velikoj Gorici u kojoj i danas žive njezini roditelji, a svakodnevno odlazi u rodno mjesto na jedan od svojih dvaju poslova. Nastavnički joj je katkad lakši od mnogo zahtjevnijeg na velikom i lijepo uređenom obiteljskom imanju na Plešivici. Da bi imanje besprijekorno funkcioniralo, svi članovi obitelji – u posao koji nikad ne prestaje – ulažu maksimalan trud. U vrijeme berbe „opsadno je stanje“.

Vinogradarska i vinarska tradicija obitelji Kolarić traje osamdesetak godina. Franjin otac Stjepan, poznatiji kao Stiven, rođen 1951., prije tridesetak godina pokrenuo je suvremeno vinarstvo kojim se danas bavi njegov sin. Kad je Franji, rođenom 1977., bilo 18 godina i polazio je srednju školu, otac ga je ovlastio da – uz njegov nadzor – upravlja vinarijom i razvija vinogradarstvo kojim su se bavili i njegov djed i pradjed.

Franjo Kolarić prvi je u Hrvatskoj vina odležana u amforama buteljirao u keramičke boce i proizveo vintage vina

Franjo je prema poslu uz koji je odrastao osjećao strast i privrženost, uvjeren u golem potencijal vinograda i vinarije koju je, potaknut mladenačkim entuzijazmom, želio osuvremenjivati i razvijati. Njegova dvije godina starija sestra Jasmina posvetila se ugostiteljstvu, što pokazuje da je obitelj Kolarić uvijek bila sklona privatnom poduzetništvu, „preuzimanju poslova u svoje ruke kako bi bili svoji na svome“. Dobrom dušom imanja svi članovi obitelji smatraju Franjinu majku i Stivenovu suprugu Ružicu, šeficu kuhinje koja je svojom marljivošću i organiziranošću nadahnuće svima.

Franjo je naslijedio oko tri hektara vinograda, a naknadnom kupnjom zemlje i sadnjom novih vinograda u proteklih 25 godina povećao je površinu zasađenu lozom na osam hektara. Sadašnji je kapacitet podruma oko 120.000 litara vina, a Franjo se priprema za gradnju većeg i suvremenijeg podruma istog kapaciteta. Ne namjerava povećavati proizvodnju koja doseže 150.000 butelji vina, od kojih je 30-ak tisuća boca s tri etikete pjenušca. Dio grožđa biranih sorata otkupljuje i od kooperanata. Osobito su mu važne stare sorte šipelj, belina, žuti plavec i kraljevina, grožđe visokih kiselina važnih za proizvodnju pjenušca.

‘Mnogi nam se gosti koji ljetuju na Jadranu vraćaju i dogodine, mjesecima unaprijed rezervirajući noćenje’, kaže Franjo Kolarić. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Franjo je sklon neprestanoj edukaciji, putovao je po Francuskoj i upijao iskustva, a osobito ga vesele inovacije kojima vlastitom intuicijom i znatiželjom kreira nova vina. Vodeće i za plešivičko vinogorje jedinstveno je vino Pinot Grigio, koje je proslavilo vinariju. Franjo proizvodi 40.000 boca tog vina u čak osam varijanti – od pjenušaca i poluslatkih vina do vina odležanih u gruzijskim amforama jednu godinu. Franjo najbolje funkcionira kao „sam svoj majstor“, a prije nekoliko godina surađivao je s enologinjom Ivonom Jeličić radi usklađivanja mišljenja o nekim vinskim finesama. Prvi je u Hrvatskoj vina odležana u amforama buteljirao u keramičke boce, prvi proizveo vintage vina i bio prvi koji je tri godišta Pinot Grigia kupažirao u jednoj boci (etiketa Francesco Grande).

Pije osam godina rebrendirao je svoja vina u etiketu Coletti, što mu je sugerirao prijatelj iz Italije, radi internacionalizacije i lakšeg izgovora prezimena Kolarić. Franjo sam dizajnira etikete svojih vina. Velike su prednosti plešivičkog vinogorja blizina Zagreba i jadranske obale, kao potencijalno najjačih tržišta. Oko 10 posto vina Coletti plasira se u inozemstvo. Moglo bi i više, ali onda bi se zakinulo domaće tržište koje Franjo zbog velike potražnje jedva podmiruje sadašnjom proizvodnjom.

Vinogradarska i vinarska tradicija obitelji Kolarić traje osamdesetak godina, a Franjin otac Stjepan, poznatiji kao Stiven, prije tridesetak godina pokrenuo je suvremeno vinarstvo. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

„Podrume smo gotovo ispraznili i strahujemo da u zimskom razdoblju nećemo moći udovoljiti potražnji pa će prednost imati stalni kupci. Sav prihod ostvaren prodajom vina reinvestiramo u poboljšanje i proširenje proizvodnje“, kaže Franjo.

Pitate li Franju Kolarića u čemu je tajna njegova uspjeha, odgovorit će kratko: „Obitelj. Jedinstvo i složnost u obitelji.“

Ivana i Franjo Kolarić imaju troje djece. Ivano (9), Iva (6) i Fran Pavel (3) odrastaju u obitelji u kojoj od djetinjstva – s roditeljima, bakom i djedom – u praksi uče o marljivosti, kolektivizmu i odgovornosti.

Kad je sin Ivano slavio deveti rođendan, od oca Franje dobio je na dar – ne mobitel kao većina zagrebačke djece – nego minijaturnu hrastovu bačvu, što ga je iskreno razveselilo.

Komentiraj