Vijest koja budi optimizam. Inflacija u eurozoni značajno popustila potvrdio Eurostat

Autor:

02.03.2023., Zagreb - Ilustracija za poskupljenje jaja.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Inflacija u eurozoni zamjetno je oslabila u ožujku, potvrdio je u srijedu Eurostat, a rast cijena značajno je usporio i u Europskoj uniji.

Eurostat je potvrdio procjenu o 6,9-postotnom rastu potrošačkih cijena u eurozoni u ožujku, iskazanom harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP). U veljači bile su porasle 8,5 posto.

HICP tako pokazuje jednoznamenkasti rast potrošačkih cijena na području primjene zajedničke valute, i to četvrti mjesec zaredom, nakon što je u studenome lani inflacija iznosila 10,1 posto, pokazuju tablice statističkog ureda.

Na razini EU-a indeks je pokazao rast potrošačkih cijena u ožujku od 8,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 9,9-postotnog povećanja u veljači.

Na mjesečnoj razini potrošačke cijene uvećane su na oba područja za 0,9 posto, nakon 0,8-postotnog rasta u veljači.

Inflaciju je u prošlom mjesecu zakočilo pojeftinjenje energije, za 0,9 posto u eurozoni u odnosu na prošlogodišnji ožujak.

Među zemljama EU-a koje nisu članice eurozone i u ožujku su daleko najviše na godišnjoj razini porasle cijene u Mađarskoj, za 25,6 posto.

U Poljskoj, najvećem gospodarstvu u toj skupini, porasle su za 15,2 posto.

Među članicama eurozone najviše stope inflacije ponovo su bilježile baltičke zemlje, pa je tako u Latviji iznosila 17,2 posto, u Estoniji 15,6 posto, a u Litvi 15,2 posto.

I Hrvatska je u skupini zemalja eurozone s dvoznamenkastom stopom inflacije u ožujku, od 10,5 posto, iskazano harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena. U veljači iznosila je 11,7 posto.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.