Viggo Mortensen debitirao kao redatelj i dodijelio si ulogu homoseksualca

Viggo Mortensen u 62. je godini debitirao kao redatelj i to s filmom „Obiteljska priča“ (Falling). On u filmu ujedno glumi glavnu ulogu, Johna, rastavljenog muškaraca, oca dvoje djece, koji sada kao homoseksualac živi sa svojim partnerom Ericom. Njegov otac, glumi ga 80-godišnji Lance Henriksen, pokazuje znakove demencije, a dok John brine za svog oca, zauzvrat dobiva salve rasističkih i homofobnih uvreda.

Na pitanje novinara Reutersa očekuje li kritike na račun toga što kao heteroseksalac glumi homoseksualca, Mortensen je, šaleći se, odgovorio „Ispričavam se svim proktolozima što sam za tu ulogu odabrao Davida Cronenberga”. Mortensen se referirra na malu ulogu liječnika  koju je u filmu „Obiteljska priča“ dodijelio poznatom redatelju Davidu Cronenbergu. Mortensen je tri puta glumio u filmovima Davida Cronenberga, bili su to „Povijest nasilja“, „Ruska obećanja“ i „Opasna metoda“.

Nastavio je u istom stilu te je rekao kako postoje likovi koje nikada ne bi glumio. „Ne bih glumio Erica, kinesko-havajskog Amerikanca“, rekao je Mortensen. Erica, njegovog partnera u filmu, glumi Terry Chen, kanadski glumac čiji je otac s Tajvana a majka iz Kine. Objašnjavajući zašto je John homoseksualac, Mortensen, koji je i scenarist filma, kazao je da to nije smicalica, osnova filma ili okidač za nastavak priče. Na to se odlučio u trenutku kada, prema prvoj verziji scenarija, on telefonski razgovara s partnericom. „Pomislio sam, što ako to nije supruga? Što ako je partner? Pokušat ću tako. Napisat ću slijedeću scenu i vidjeti kako to izgleda. Ako se ne uklapa u priču onda to neću koristiti. Ali, svidjelo mi se“.

„Obiteljska priča“ trebala je imati premijeru na ovogodišnjem festivalu u Cannesu koji je otkazan zbog pandemije koronavirusa. Film se u hrvatskim kinima počinje prikazivati 17. prosinca.

Komentiraj