VIDEO: POLETAEV “Mi smo se s Amerikancima već dogovorili”

Autor:

Zagreb, 29.05.2017. - Predstavnici ruske Sberbanke u ponedjeljak ujutro zapoèeli su razgovore s premijerom Andrejom Plenkoviæem i predstavnicima hrvatske Vlade o problemu daljnjeg financiranja Agrokora. Na fotografiji prvi zamjenik predsjednika Sberbanke Maksim Poletaev nakon sastanka u Vladi.
foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Nagodba je usvojena, a s njom je Sberbank postao najveći 40-postotni suvlasnik Agrokora. Na pitanje je li to ono što je htio, Poletaev u razgovoru za RTL odgovara negativno.

“Iskreno rečeno, to nije ono što smo htjeli. Naš je glavni zadatak bio vratiti naš kredit, nakon što postanemo vlasnici 40 – postotnog udjela u Agrokoru. To mora prvo potvrditi sud, to još uvijek nije rješenje. Nakon što sud potvrdi i to bude zakonsko rješenje, onda ćemo tek postati vlasnici. Ali, još jednom, to nije ono što smo htjeli”, kazao je Poletaev.

Koliko je Agrokor, osobito Konzum, spreman za tržišnu utakmicu i otplatu svojih dugova obzirom da je ovih godinu dana lex Agrokora iskorišteno samo za financijsko restrukturiranje i postizanje nagodbe, ali na poslovnom planu kompanija je ostala de facto ista kakvu ju je ostavio Ivica Todorić, Poletaev kaže kako se radi o dobrom pitanju.

“Maloprodaja se razvija, ne stoji na mjestu, primjenjuju se nove tehnologije. Ključno je da se u Agrokoru organizira maloprodaja, da se uprava posveti njezinoj izgradnji po svjetskim standardima”, kazao je.

S obzirom da je nagodba tek izglasana, Poletaev tvrdi kako prije nje Sberbank nije razmišljao o novoj upravi. “Koncentrirali smo se na nagodbu s vjerovnicima, a pitanje uprave će doći kasnije. Tu bih izrazio veliku zahvalnost hrvatskim potrošačima, klijentima Agrokora i Konzuma, koji su bez obzira na situaciju, bez obzira na sve što je poduzimala vlada, ostali vjerni i kupovali u koncernu.

To je bio glavni razlog uspjeha procesa u Agrokoru. Što se tiče sadašnje uprave, gospodin Peruško i Irena rade dobar posao, danas sam razgovarao i s gospodinom Jurijem Solovjevim iz VTB-a i dogovorili smo se da u ovom trenutku valja provesti pravilnu implementaciju nagodbe i ne istrčavati”, kazao je Poletaev.

Pitali smo ga je li razmišljao o tome hoće li biti potrebno prodati neke Agrokorove tvrtke, prvenstveno Konzum, kako bi se ostalim tvrtkama u koncernu osigurala sigurna budućnost.

“Znate, naše prvo nerazumijevanje s gospodinom Ramljakom i njegovom upravom bilo je upravo oko toga prodati ili ne prodati. Kolege su htjele sve zapakirati i prodati po niskim cijenama. No, u tom slučaju, povrat vjerovnicima bio bi izrazito mali, i tu bi četiri strane izgubile pokretač ekonomskog rasta Hrvatske.

Prvo treba shvatiti situaciju, shvatiti proces, izgraditi logičnu i jednostavnu arhitekturu cijelog procesa, dobavljača, opskrbljivanja, logistike, marketinga i tek onda vidjeti što se može. Kada bismo prodavali, što bismo sada prodali, kompaniju koja ima pokazatelj EBDU 180? Za to i nije bio potreban lex Agrokor”, kazao je.

Iako neki hrvatski dobavljači strahuju da bi s novim, stranim vlasnicima mogli izgubiti svoje udjele na policama Konzuma, Poletaev kaže kako ne treba živjeti u strahu.

“Domaći dobavljači su podržali Agrokor u turbulentnim vremenima kada je Agrokoru bilo izrazito teško i zato im hvala. Zdrav smisao nam nalaže da podržimo domaće dobavljače, one koji su pokazali maksimalnu lojanost. S druge strane, tu će svakako biti razgovora o optimizaciji procesa, troškovima i o cijenama. Ali, svakako to će biti tržišno rješenje koje će se bazirati na cijenama jer pred dioničarima moram pokazivati profit, a ne gubitke”, kazao je.

Uz ruske banke, drugi najveći suvlasnici postaju američki fondovi, hoće li se ta svojevrsna rusko-američka koalicija uspjeti dogovoriti oko zajedničkog upravljanja i poslovnih poteza, Poletaev odgovara da su se oni s Amerikancima već dogovorili.

“Znate, novac je međunarodna stvar, ni ruska ni američka, i važno je dogovoriti se o principu funkcioniranja. A oni su jednaki, dobit, efektivnost,  transparentnost, tržišna kapitalizacija. Primjer Agrokora je dobar primjer kako ruske kompanije, mogu s američkim i hrvatskim kompanijama zajedno surađivati i sudjelovati”, kazao je Poletaev.

Na pitanje koliko je politika, i hrvatska i ruska i američka bila uključena u cijeli ovaj proces postizanja nagodbe, Poletaev odgovara da je Putin o svemu bio informiran u trenutku kada je bio izvjestan susrest njega i predsjednice Hrvatske.

“Nikada nismo dobivali nikakve komentare od države, zato što država samo traži povrat kapitala, odnosno dividende, porez, pokazatelje učinkovitosti. Nismo nikad nimali pritiska ili bilo kakvih preporuka. Još jednom ću ponoviti, nema alternative dijalogu, u temelju dijaloga treba biti razgovor o novcu, i u tom slučaju se političari ne miješaju nego samo rade svoj posao”, kazao je Poletaev.

On je osobno  odobrio zadnji kredit Agrokoru od 100 milijuna eura , samo nekoliko tjedana uoči potpunog kraha Agrokora. Objasnio je i što se u tom trenutku događalo s obzirom da je Todorić zavarao njega i ostale kreditore.

“Price Waterhouse Cooper International nam je potvrdio izvještaje Agrokora o dohotku i trošku, međutim ti izvještaji nisu odgovarali realnom stanju i nisu prikazivali pravi dug. Price Waterhouse nas je uvjeravao da je to mala kriza likvidnosti, ali da je kompanija generalno dosta stabilna. No, brojke u izvještaju nisu odgovarale realnosti, ispostavilo se da je izvještaj falsificiran. Što će dalje s time biti, ne znamo, no na sudovima je da odluče o daljnjoj sudbini”, kazao je Poletaev.

Dotaknuli smo se i svjetskog nogometnog prvenstva obzirom da u subotu hrvatska rperezentacija igra protiv ruske. Poletaev otkriva kako utakmici neće prisustvovati.

“Nažalost, ja sam rukovoditelj teniskog turnira Sberbank Open i morat ću u subotu biti na finalu. No, naše izaslanstvo će ići u Soči. Mislim da taj nogometni susret nije slučajan, sve što radimo u životu nikad nije slučajno i interesantno je da su se sudbine Agrokora i Hrvatske ispreplele i manifestirale i u nogometu.

Navijat ću za obje strane, odnosno prvenstveno za lijepi nogomet. Lijep nogomet mora pobijediti. Ruska reprezentacija se pokazala u posljednjoj utakmici u najboljem svjetlu, Španjolci nisu pokazali ništa posebno.

Hrvatska reprezentacija je pokazala jednostavno nesvakidašnji, neviđeni karakter, pribranost i veliku koncentaciju nakon onog neiskorištenog penala. U Rusiji na Telegram kanalu, Whastappu i drugdje cirkulira jako puno memeova o tome kako je vaša predsjednica navijala i kako je onda posjetila mušku svlačionicu. Mislim da obje strane imaju šansu, ali opet, navijat ću za lijepi nogomet. I neću otkriti za koga će navijati moja žena”, kazao je Poletaev za RTL.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.