VIDEO: ‘Mašinko’ maxi singlom najavljuje koncert

Filip Bušić

Melodični punk rock bend ‘Mašinko’ predstavlja novi maxi singl “Punim plućima/Veća lopata“ koji izlazi i na 7” picture discu.

Aranžman i glazbu za obje pjesme potpisuje ‘Mašinko’. Tekstove su napisali vokalist Marin Šulenić – Šulc (Punim plućima) i gitarist Andrija Ražnatović (Veća lopata). Produkciju, mix i mastering odradio je Mark Mrakovčić, dok je za artwork albuma zaslužan street art umjetnik CHEZ 186. Oba videospota napravio je Andrija Ražnatović.

Za singl “Punim plućima“ frontmen Šulc ističe da “govori o nemogućnosti samoaktualizacije u okviru individualnog i kolektivnog mentaliteta koji rezultira katastrofalnim politikama“. Videospot je originalno bio namijenjen za pjesmu “Kad idemo van“ s albuma ‘Svugdje je doma, al lijepo je najljepše’ iz 2014. godine, no svoj život dobiva tek sada, montiran u retro estetici koja podsjeća na VHS snimke.

“Odsvirali smo pjesmu par puta, nešto pokušali i odglumiti i za grupnu scenu napravili prilično dobar tulum, ali niz stvari je iskrsnuo (npr. vidjeli smo kako izgledamo pred kamerama) i spot kao takav (očito) nikad nije izašao. Svima koji su bili na snimanju i koji ispituju kad će spot, u inat smo ga odlučili konačno izbaciti, samo tri godine kasnije i za drugu pjesmu“, otkriva Andrija Ražnatović o snimanju.

Singl “Veća lopata“ opisuje kao “tužnu pjesmu u veselom tonalitetu koja opisuje scenu koju je previše ljudi oko nas doživjelo – zaključana vrata radnog mjesta koje nam je pružalo svakodnevni kruh. Tko ne zna, neka “gugla” anegdotu o radniku koji je tražio veću lopatu, a taj radnik bi danas tu lopatu mogao samo prodati da ima od čega živjeti još dva dana”.

Nove pjesme ujedno su i prva dva singla s nadolazećeg albuma.

Uz pripadajući novi videospot i lyric video, Mašinko najavljuje zagrebački koncert (23. veljače) u Vintage Industrialu.

Komentiraj