VIDEO: Maras: “Državni i gradski stanovi moraju biti na raspolaganju građanima stradalima u potresu”

U povodu Dana Grada Zagreba predsjednik SDP-a Davor Bernardić i predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras, s ugla Đorđićeve i Petrinjske ulice, poručili su da je donošenje zakona o obnovi prvo što će napraviti nakon pobjede na izborima.

“Mijenjat ćemo stvari, jedan od prvih zakona koji će donijeti nova vladu, koju će voditi Davor Bernardić, je Zakon o obnovi Grada Zagreba. Država će konstrukcijsku obnovu sufinancirati s 50, Grad Zagreb s 30, a suvlasnici s 20 posto sredstava”, rekao je Gordan Maras.

Zakonom o obnovi bit će reguliran i smještaj građana koji su raseljeni zbog potresa.

“U ovom trenutku Država i Grad Zagreb imaju svatko u svom vlasništvu po pet tisuća stanova. To je deset tisuća stanova koji su u Zagrebu na raspolaganju, ali nažalost u njima su ljudi smješteni po prijateljskim, stranačkim i kojekakvim drugim kriterijima. Zakon mora definirati da 20 posto stanova u vlasništvu Grada i Države moraju biti na dispoziciji građanima”, naglasio je Maras.

Na uglu Đorđićeve i Perinjske ulice bit će postavljena spomen ploča kao podsjetnik na potres i sve u njemu stradale.

“Obnovu grada Zagreba želimo iskoristiti kao veliki zamašnjak i poticaj rastu građevinskog sektora. Kroz obnovu stare jezgre Zagreb ćemo učiniti jednom od najljepših malih metropola u Europi i na taj način dati dodatni poticaj razvoju turizma. Želimo da se građani što prije vrate u svoje domove, da se osigura nužan novac za obnovu, i što je još važnije, da se spriječi mešetarenje nekretninama, koje se već počelo događati”, rekao je Davor Bernardić.

“Nije još kompletirana Restart koalicija, pregovaramo sa IDS-om, PGS-om i županom Matijom Posavcem”, dodao je Bernardić.

Tijek  press konferenciji možete pogledati i  na našoj Facebook stranici.

Komentiraj