VIDEO: Izborni program Demokrata i Laburista: “Nema pravde dok se bogate ne oporezuje više od radnika”

Pod sloganom “Odgovorno za Hrvatsku 2.0: 10 načela i 10 rješenja” Demokrati i Hrvatski laburisti predstavili su svoj izborni program. Program su predstavili predsjednik Laburista i načelnik Fužina David Bregovac, članica Središnjeg odbora stranke Demokrati Spomenka Avberšek, poptredsjednica Demokrata Bojana Hribljan, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Renato Petek, nezavisni kandidat na listi Laburista u VIII. izbornoj jedinici Damir Kajin i predsjednik stranke Demokrati Mirando Mrsić. 

Deset načela za demokratsku Hrvatsku su: pravednost, jednakost, sloboda, odgovornost, otvorenost, transparentnost, učinkovitost, inovativnost, solidarnost i poštenje. Poštivanje građanskih prava i slobode, funkcionalni pravni sustav, učinkovita javna uprave, tržišno socijalno gospodarstvo, moderna država i otvoreno društvo – osnovni su postulati ovog izvornog programa.

Kada je riječ od deset rješenja za demokratsku Hrvatsku posebno se ističe kako treba ukinuti braniteljske mirovine jer pravedno bi bilo da branitelji koji su bili u ratu i obranili našu zemlju dobiju mirovine iz posebnog veteranskog fonda, a ne iz fonda radničkih mirovina. Također Demokrati i Laburisti se zalažu za uvođenje poreza na bogate. “Nema pravde dok se bogate ne oporezuje više od radnika! Porezi na ekstra imovinu koju plaćaju bogati građani. U zagrebačkim, riječkim, splitskim vilama ne žive radnici, već bogati građani. Pravedno je da ekstra bogati plaćaju i veće poreze. Dvije vikendice na moru nisu potreba već luksuz kojeg bogati građani mogu sebi priuštiti i za to trebaju i platiti veći porez. Neprirodno je da su prihodi proračuna izdašniji iz malih radničkih plaća nego iz prihoda od kapitala (dobiti, kamate na štednju, prinosa od ulaganja u investicijske fondove…). Ako u Irskoj naši mladi građani od bruto plaće od 14.000 kn dobiju 10.000 kn neto, a kod nas samo 7.000 kn, onda je jasno zašto nam mladi iseljavaju. Smanjiti davanja na plaće znači povećati primanja radnicima i zadržati našu mladost u zemlji. Nama prijeti velika stopa siromaštva, HDZ zna vladati kada je kriza, samo kada ima novca”, rekao je Mirando Mrsić.

Potpredsjednica Demokrata Bojana Hribljan posebno je istaknula položaj žena u Hrvatskoj. “Žene se danas u društvu razapinju ako ne i verbalno spaljuje. Žene imaju pravo birati i prijeko je potrebno ukloniti priziv savjesti iz bolnica i ginekoloških ordinacija.”

Bivši saborski zastupnik i kandidat na predsjedničkim izborima 2009. Damir Kajin kazao je da Hrvatska ne smije biti zemlja koja ima višak sudaca, ali manjak pravde. “Pravosuđe je dalo svoj veliki prilog da danas imamo dvije Hrvatske, obične građane koji poštuju zakone i privilegiranu kastu sačinjenu od stranačkih ljudi najčešće naslonjenih na HDZ i njihove prijatelje, rođake, zemljake za koje zakoni ne vrijede. Korupcija je tumor ove zemlje kojeg hrani neučinkovito pravosuđe. Ista PR agencija pisala je programe SDP-a i HDZ-a”, naglasio je Kajin.

Predsjednik Laburista David Bregovac traži da se ukine zakon o državnim službama i namještenicima te da za sve zaposlene u zemlji treba vrijediti zakon o radu. “Rad nedjeljom treba zakonski jasno odrediti, a ne zabraniti, moraju se jasno definirati prava radnika koji rade ali i koji žele raditi nedjeljom: najmanje 50 posto veća plaća za rad nedjeljom i blagdanima, obvezan dan odmora unutar 3 dana od odrađene nedjelje i/ili blagdana, uz striktne kontrole poštivanja ovih prava i rigoroze kazne za prekršitelje, uz obveznu javnu objavu svih prekršitelja”.

Što se tiče zdravstvene politike Demokrati i Laburisti kažu da je prijeko potrebna nova organizacija zdravstvenog sustava, da strogo treba odvojiti javno od privatnog, da nikakvom “privatluku” ne smije biti mjesta u bolnicama a da se “privatluk” treba izbaciti iz Domova zdravlja. Ova se politička opcija zalaže za reviziju Vatikanskih ugovora te za vraćanje vjeronauka u Crkve jer vjeronauk ne smije produbljivati razliku među djecom.

“Jasno treba zabraniti ustaški poklič”, poručili su Laburisti i Demokrati.

Komentiraj