VIDEO Florence: 8 mrtvih, poplave, klizišta i tornada

epa

Razina vode u poplavljenim dijelovima Sjeverne i Južne Karoline i dalje raste, prekinuta je opskrba električnom energijom, a osam je osoba poginulo u tropskoj oluji Florence, koja je nakon što je pogodila američku atlantsku obalu kao uragan, oslabila i krenula prema unutrašnjosti zemlje, izvještava HRT (VIDEO).

No zbog njezina sporog kretanja kroz dvije države brzinom od samo tri kilometra na sat, očekuje se da će u idućim danima veliki dijelovi zemlje biti poplavljeni. Već su pale rekordne količine kiše, a prema prognozama padat će još, a rijeke rasti i kad kiša prestane.

“U ovakvoj oluji pljuskovi su biblijskih razmjera, a razina vode na nekim mjestima prelazi pola metra”, rekao je guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper. U Sjevernoj Karolini već su pale rekordne količine kiše, a prema prognozama padat će još. Rijeke će i dalje rasti i kad kiša prestane padati, dodao je. “Nakon uragana uslijedila je poplava”, rekao je guverner Južne Karoline Henry McMaster.

U subotu popodne oko 752 tisuće domova i poslovnih prostora ostalo je bez električne energije u Sjevernoj, a njih 119 tisuća u Južnoj Karolini. Dok razina vode ubrzano raste, stanovnike koji su ostali na tim područjima izvlači se čamcima i helikoptera, dok su deseci tisuća utočište pronašli u skloništima. Mnoge ceste su zatvorene, a vlasti upozoravaju na opasnost od klizišta, tornada i poplava koje ugrožavaju nasipe i mostove dok rijeke i potoci naglo bujaju.

Prema izvješćima, na području Sjeverne Karoline poginulo je najmanje sedam osoba, a još je jedna osoba poginula u Južnoj Karolini. U skloništima u Sjevernoj Karolini nalazi se više od 20 tisuća ljudi, a gotovo 6 tisuća ih je u skolništima u Južnoj Karolini, izvijestili su dužnosnici. Vlasti u Južnoj Karolini priopćile su da policija čuva evakuirana područja od pljački, dok je u Wilmingtonu u subotu navečer uveden policijski sat.

Bijela kuća priopćila je da je predsjednik Donald Trump odobrio dodjelu federalnih sredstava nekim pogođenim okruzima. Osim toga, Trump idući tjedan namjerava pogođeno područje.

Komentiraj