Venezuelski ministar vanjskih poslova tvrdi da nije u tijeku vojni udar

EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Venezuelski ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza u utorak je zanijekao tvrdnje oporbe da je u tijeku vojni udar protiv predsjednika Nicolasa Madura te je optužio oporbenog čelnika Juana Guaidoa da postupa po naredbama Washingtona.
“Nije to vojni udar. To su isplanirali Washington, Pentagon, State Department i (američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John) Bolton”, rekao je Arreaza za Reuters telefonski iz Caracasa.
“Oni daju naređenja Juanu Guaidou”, rekao je.
Arreaza je ustvrdio da Maduro, predsjednik Venezuele od 2013., potpuno vlada situacijom u zemlji, a na pitanje zašto Madura u utorak nema u javnosti, odgovorio je “Vidjet ćete predsjednika Mmadura u (palači) Miraflores uskoro”.
Guaido je ranije u utorak objavio da je počeo “posljednju fazu” svog plana za svrgnuće predsjednika Nicolasa Madura s vlasti i pozvao građane Venezuele i vojsku da ga podrže kako bi okončali Madurovu “uzurpaciju”. Za srijedu je sazvao masovni prosvjed protiv Madura kojega podržavaju Rusija, Kina i Kuba.
Guaido se kao predsjednik parlamenta u kojem oporba ima većinu proglasio privremenim predsjednikom Venezuele u čemu su ga podržale Sjedinjene Države i pedesetak drugih zemalja koje optužuju Madura za namještanje izbora, kršenje demokracije i ljudskih prava.
SAD je nametnuo sankcije u pokušaju da izazove odlazak Madura s vlasti, ali se čini da je on zadržao kontrolu nad državnim institucijama i vojnim časničkim kadrom, kaže Reuters.
Maduro naziva Guaidoa američkom marionetom.
Arreaza, protiv kojega je SAD prošli tjedan uveo sankcije, rekao je da će venezuelska vlada raditi na očuvanju mira i sigurnosti.
“Ne prijetimo nikome korištenjem sile. To čine Sjedinjene Države i oporba”, rekao je te dodao da je razgovarao s predstavnicima zemalja u regiji i u Europi koji su izrazili zabrinutost zbog stanja u Venezueli. Odbio je navesti koje su to države.

Komentiraj