Veljko Kajtazi: Romkinje su česte žrtve višestruke diskriminacije

Autor:

Photo: Twitter, ilustracija

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi (Klub nacionalnih manjina) upozorio je u srijedu povodom Međunarodnog dana žena na položaj Romkinja u društvu kazavši da su često žrtve višestruke diskriminacije i posljedično isključenosti.

„Ženama Romkinjama potreban je veći vjetar u leđa, institucije to moraju prepoznati”, istaknuo je Kajtazi u slobodnom govoru iznoseći rezultate istraživanja iz 2018. koje je potvrdilo da su Romkinje višestruko diskriminirane.

U romskoj populaciji žena bez škole je dvostruko više nego muškaraca, najveći broj je radno neaktivna i u statusu domaćice, a one zaposlene uglavnom su na privremenim ili sezonskim poslovima.

Žene Romkinje u u prevelikom broju su nepismene, čak 17,3 posto, ogroman je problem i odustajanje od škole, naveo je.

„Samo osam 8 posto Romkinja obavlja neki vid plaćenog rada i zbog toga su u Hrvatskoj u europskom kontekstu u najgorem položaju u odnosu na sve druge zemlje EU”, kazao je Kajtazi.

I ostali zastupnici i zastupnice u slobodnim govorima osvrnuli su se na položaj žena povodom njihovog međunarodnog dana.

Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) posebno se osvrnula na majke njegovateljice kojima je, kako je kazala, Vlada uputila ”prekrasnu čestitku” povodom Dana žena odbivši prijedlog da se roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta naknada produlji još šest mjeseci.

„Mišljenje Vlade o mojem prijedlogu me šokiralo (..). poručuje roditeljima njegovateljima bez imalo empatije da imaju naknadu za nezaposlene, nema čak ni kurtoazne rečenice da razumije i suosjeća”, kazala je Mrak Taritaš.

Ivana Kekin (Klub zeleno-lijevog bloka) poručila je da borba za prava žena nije gotova jer dalje mnoge odrađuju dupli posao, onaj za plaću i onaj besplatni, briga o kući i djeci.

Čitav život radimo više a zarađujemo manje, imamo manje mirovine, istodobno smo i dalje izložene uznemiravanju i nasilju, nabrojala je zastupnica.

„Uz sve to, što je direktna posljedica vladajuće struje koja jasno ocrtava na kojem mjestu u društvu i politici i obitelji HDZ vidi žene, u posljednje vrijeme sve se glasnije i više čuju glasovi onih koji bi još radikalnije gazili ljudska prava”, kazala je Kekin i poručila da to neće proći.

„Nema šanse da idemo natrag, idemo samo naprijed, živio 8. mart , vidimo se na ulicama” , dodala je Kekin.

„Neki misle da je dovoljno dati cvijet, a istovremeno preporučuju na koji način se trebaš obući, misle da je dovoljno podsjetiti da žene trebaju imati jednaka prava kao i muškarci ali ne misle da se radnicima u Hrvatskoj trebaju osigurati teško zarađene plaće i otpremnine”, ustvrdila je Katarina Peović (Klub HSS-a i RF-a).

Branka Juričev Martinčev u ime Kluba HDZ-a istaknula je da je još uvijek potrebo puno napora kako bi se postigla ekonomska, politička, socijalna i društvena jednakost žena i muškaraca.

Spočitnula je pritom zastupnicima Domovinskog pokreta, Hrvatskih suverenista i Mosta što slobodne govore na današnji dan nisu posvetili ženama nego  drugim temama.

OZNAKE: žrtve, kajtazi, Romkinje

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.