Velikim uličnim spektaklom u Rijeci otvoren Dječji festival ‘Tobogan’

Ovogodišnji Dječji festival “Tobogan”  Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, otvoren u srijedu  navečer u središtu grada velikim uličnim spektaklom, oduševio je tisuće malih i velikih Riječana.

S veseljem su pozdravljali i u stopu pratili  “Spark!” bubnjare, dio britanske organizacije Worldbeaters, koji su svojim tajanstvenim likovima sastavljenim od svjetla i zvuka  publiku s Trga 128. Brigade HV-a odveli do Klobučarićevog trga gdje su nastupile velike svjetleće ptice “Birdmen”, nizozemskog Close – Act Teatra, kao i radoznala stvorenja “i-Puppets”. Zabave je nastavljena uz radionicu riječke ArtMašine “Superjunak”, gdje su se svi koji su htjeli mogli pretvoriti u superjunake,  vatreni performans Stephany Stefan, a  Oblik 3 ‘oživio’ je pročelje zgrade O.Š. Nikola Tesla videomappingom. Uz glazbu Radio Rože i Sun Matta u završnici programa svi su se mali i veliki posjetitelji rasplesali.

Festival “Tobogan” službeno je otvoren i tzv. “Minifestom”, kojeg su naglas pročitala sama djeca, poručivši kako se s vrha „Tobogana“ pruža bolji pogled pa vide i ono što im nije blizu: „Bolje razumijemo i prihvaćamo one koji su različiti, drugačiji, ali jednako vrijedni“, poručili su i pozvali sve ljude i svu djecu svijeta da im se pridruže u širenju vrijednosti Europske prijestolnice kulture.

Otvorenje “Tobogana”  uvod je sve  što male Riječane, njihove obitelji i riječke goste čeka u sljedeća dva tjedna, do 10. srpnja. Festival se organizira treću godinu zaredom, a ovogodišnji je veći no ikad i donosi  više od 50 kreativnih radionica i 32 javna događanja na različitim mjestima u gradu – projekcije filmova, lutkarske i dramske predstave, koncerte, izložbe, šetnje gradom i prirodom, video igre i disko  – sve besplatno.

„Tobogan“ je dio programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a njegov program nastaje zajedničkim trudom i radom Art-kina, Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Gradske knjižnice Rijeka, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Vijeća mladih Benčić i TD RIJEKA 2020.

Komentiraj