Veliki jubilej Talijanske drame riječkog ‘Zajca’: Ide predstava za djecu i ekskluzivan dokumentarni film

Autor:

Photo: Eclissi Fanni Tutek Hajnal

Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca u petak će, 26. studenog 2021., obilježiti 75. godišnjicu svoga postojanja.

Na isti datum kada je 1946. godine izvedena prva predstava tada novoosnovaog ansambla Talijanske drame „Il burbero benefico / Ćudljivi dobrotvor“ Carla Goldonija, bit će upriličena dva programa kojima će se obilježiti jubilej jedinog stalnog  profesionalnog talijanskog ansambla koji djeluje izvan granica Italije.

Talijanska drama. Photo: Eclissi Fanni Tutek Hajnal

Neverbalna predstava za najmlađe

S početkom u 18 sati bit će premijerno izvedena predstava za djecu “Eclissi” / “Pomrčina” autora i redatelja Nenada Pavlovića.

Budući je riječ o neverbalnoj predstavi za najmlađe, moći će je pratiti sva djeca.

Predstave i programi za djecu oduvijek su jedan od glavnih ciljeva Talijanske drame.

Ovoga puta publika će moći doživjeti priču o dva lika koji su od samog nastanka osuđeni na udaljenost. Dva klauna, koja utjelovljuju Sunce i Mjesec, traže način da se napokon susretnu.

Neposredna komunikacija s publikom

Klaunski model igre dopušta neposrednu komunikciju s publikom, dok cirkuski i lutkarski elementi omogućuju postojanje luckaste magije. Ipak, prava magija se dogodi tek na kraju: njihov prvi kontakt – nama pomrčina – njima označava blistavi trenutak spoznaje da nisu sami.

Ulogu Sunca tumači Serena Ferraiuolo, a Mjeseca Andrea Tich. Dramaturginja je Nina
Pavlović, scenografiju i kostimografiju potpisuje Ivan Botički, glazbu Petar Eldan, a svjetlo Nenad Pavlović. Suradnik za mađioničarske trikove je Domagoj Ivanković.

Središnji dio svečanosti počinje u 20 sati kada će biti prikazan dokumentarni film snimljen upravo za ovu obljetničku prigodu, uz financijski doprinos Talijanske unije, „Voci – passato, presente e futuro del Dramma Italiano prošlost, sadašnjost i budućnost Talijanske drame” autora Chiare Boscaro, Marca Di Stefana i Antonija Simonea Giansantija.

 

Ansambl Talijanske drame i ravnatelj Giulio Settimo. Photo: Dražen Šokčević


Film za dobre poznavatelje Talijanske drame

U filmu se koriste zanimljivi arhivski materijali i izmjenjuju se s intervjuima sa svim živućim članicama i članovima Talijanske drame.

Film vodi kroz najvažnije događaje i trenutke Talijanske drame kroz riječi i slike onih koji su tu povijest doživjeli i stvarali. Film je rađen za one koji već dobro poznaju Talijansku dramu, ali i one koji će se prvi put upoznati s talijanskom manjinom u Hrvatskoj i Sloveniji kroz jednu od najvažnijih kulturnih institucija.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.