Veliki Federer u pet setova ‘slomio’ Čilića za 20. Grand Slam naslov

EPA/TRACEY NEARMY

Švicarski tenisač Roger Federer osvojio je u nedjelju svoju 20. Grand Slam titulu, objedom nd najboljim hrvatskim tenisačem Marinom Čilićem. Federer je slavio sa 6:2, 6:7(5), 6:3, 3:6 i 6:1 nakon tri sata i tri minute igre u Rod Laver areni.

36-godišnji Federer ušao je furozno u meč, a svemu su pomogle i brojne neprisiljene pogreške Čilića. Švicarac je Čiliću oduzeo servis u prvom i trećem gemu, a već nakon 12 poena Čilić je rmijenio reket. U prvom setu, koji je trajao svega 24 minute, Federer je izgubio samo dva poena na svoj servis.

Ipak, Čilić se probudio u drugom setu. Proradio je njegov forehand, a u desetom je gemu propustio set loptu na Federerov servis. Drugi je set otišao u tie-break, koji je Čilić dobio sa 7:5.

Federer je Čilića brzo ‘riješio’ i u trećem setu, koji je trajao 29 minuta. Iako je Federer imao break prednosti u četvrtom setu, i činilo se kako je na korak od osvajanja meča, Čilić je uspio dva puta oduzeti servi Švicarcu za novo poravnanje u setovima. Dodajmo i kako se postotak prvog servisa Federera ‘strmoglavio’ sa 80% iz trećeg seta do 36% u četvrtom setu.

Federer je ‘potegnuo’ kada je to bilo najvažnije – na početku petog i odlučujućeg seta. Čiliću je oduzeo servis u prvom i šestom gemu, te je prednost sačuvao do kraja na oduševljenje publike. Na trenutke se činilo da se finale Australian Opena igra negdje u Švicarskoj. Publika jednostavno obožava Federera, možda i najvećeg tenisača u povijesti.

Bio je ovo deveti međusobni ogled Federera i Čilića, i osma pobjeda Švicarca. Jedini put Čilić ga je zaustavio na Australian Openu 2014. godine, koji je kasnije i osvojio. Bilo je ovo i treće Grand Slam finale za Čilića, i drugi poraz. Osim današnjeg, poražen je i prošle godine u Wimledonu, također od Federera. marin će od ponedjeljka ostvariti renking karijere, naći će se na trećem mjestu ATP ljestvice, iza Rafaela Nadala i Rogera Federera.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]