Velika rasprava o mogućoj zabrani TikToka u SAD-u zbog sigurnosnih dvojbi

Autor:

27.08.2020., Zagreb - Ilustracija aplikacije TikTok u vlasnistvu kineske tvrtke ByteDance kojoj prijeti zabrana koristenja  u SAD-u.rhttps://www.semafor.com/article/12/16/2022/democrats-are-dancing-around-a-tiktok-ban

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Senator Mark Warner, (D-Va.) nije  spreman zabraniti TikTok, ultrapopularnu kinesku aplikaciju društvenih medija. Ali također je imao poruku Bidenovoj administraciji, koja ga trenutno razmatra zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost: požurite. “Shvatio sam da im prvo želim dati priliku da iznesu svoj slučaj”, rekao je Warner. Ali njegovo je strpljenje za akciju je, “na izmaku”. Warner je jedan od nekoliko ključnih demokrata u Senatu koji kažu da su barem otvoreni za opću zabranu TikToka u SAD-u, zbog čega zastupnici noću ne spavaju brinući se o kineskim agentima koji kradu podatke, a njihovu djecu špijuniraju . Za sada ne žure da supendiriraju prijedlog zakona senatora Marca Rubia, (R-Fla). koji bi tu aplikaciju zabranio.

Ali također misle da je Rubio na tragu nečemu. Semafor je razgovarao sa šest od osam senatora na demokratskoj strani Odbora za obavještajna pitanja Senata, od kojih nitko nije isključio podršku prijedlogu zakona. Jedan od njih, senator Angus King, nezavisni član koji je u zastupničkom klubu s demokratima, rekao je da “simpatizira” ideju zabrane, “ali još nije u potpunosti”. Sen. Michael Bennet, (D-Colo.) rekao da  Rubio “pokreće vrlo važna pitanja o TikToku i kontroli Pekinga nad tom platformom”, dok je senator Bob Casey, (D-PA.) sugerirao da bi zakonodavci trebali biti spremni izaći iz svoje zone komfora s agresivnijim zakonodavstvom. “Kada je riječ o Kini, moramo poduzeti mjere koje ili ranije nisu bile razmatrane ili … baviti se pitanjima s kojima se prije nismo bavili”, rekao je za Semafor.

Ideja o zabrani TikToka rođena je tijekom Trumpove administracije, kada je bivši predsjednik izvršnom naredbom pokušao ugušiti aplikaciju društvenih medija. Sud ga je zaustavio i Biden je naposljetku opozvao izvršnu naredbu kada je preuzeo dužnost. Umjesto toga vodio je razgovore s matičnom tvrtkom TikTok-a sa sjedištem u Pekingu, ByteDance, o potencijalnom dogovoru za rješavanje zabrinutosti. Zastupnici u objema strankama još uvijek se brinu da bi podaci koji pripadaju američkim korisnicima TikToka mogli završiti u rukama kineskih dužnosnika i potencijalno se koristiti u nadzoru ili propagandnim naporima. Korisnike brine da bi ih kineska vlada mogla natjerati da predaju američke podatke prema zakonu o sigurnosti podataka.

Rubiov prijedlog zakona ima demokratskog sponzora u Zastupničkom domu, zastupnika Raja Krishnamoorthija, (D-Ill.), ali ne i u Senatu. Međutim, iza kulisa se pokušava pridobiti dvostranačka potpora u gornjem domu. “Razgovarali smo, ali ništa za podijeliti”, rekao je glasnogovornik Rubia. Možete priopćiti  vijest generaciji Z da je potpuna zabrana TikToka još uvijek je malo vjerojatna, djelomično zato što bi potaknula značajno protivljenje Amerikanaca među kojima je aplikacija vrlo popularna. Napomenimo da su mnogi od njih zapravo u dobi za glasanje.

To daje Bijeloj kući dovoljno motivacije da osigura dogovor koji bi zadovoljio obje strane. Iako je došlo do kašnjenja zbog niza američkih zabrinutosti, Bijela kuća još uvijek pokušava postići sporazum s tvrtkom u cilju osiguranja američkih podataka, a demokrati će oklijevati prije nego što prekinu te razgovore. Činjenica da utjecajni demokrati ne isključuju potpunu zabranu naglašava dubinu njihove zabrinutosti oko aplikacije. Ali zastupnici zabrinuti zbog TikToka mogli bi smatrati prihvatljivijim podržati uže zabrane, poput prijedloga zakona koji je podupro senator Josh Hawley, (R-Mo.) koji bi zabranio korištenje TikToka na vladinim uređajima. Prošao je jednoglasno u Senatu u srijedu, ali se suočava s neizvjesnijim putem u Zastupničkom domu.

Neki vide nedavnu akciju na Capitol Hillu i drugdje kao znak plime koja se definitivno okreće protiv TikToka. “Konačno se nazire kraj dugogodišnjeg pokušaja TikToka da izbjegne zabranu u SAD-u”, piše Richard Waters u Financial Timesu, dodajući da zakonodavni napori predstavljaju “pucanj preko pramca Bijele kuće. ”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.