Velik uspjeh zagrebačkoga Sveučilišta na izložbi inovacija iENA 2017. Nürnbergu

Nacional

Sveučilište u Zagrebu ostvarilo je velik uspjeh na međunarodnoj izložbi inovacija iENA 2017. u Nürnbergu na kojoj su sudjelovale tri sveučilišne sastavnice – Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Fakultet prometnih znanosti i Grafički fakultet i osvojile dvije zlatne medalje te nagradu Kineske asocijacije inovatora.

Na ovogodišnjoj iENA izložbi, FER je sudjelovao s dvjema inovacijama, a Fakultet prometnih znanosti i Grafički fakultet, svaki s po jednom inovacijom, priopćio je u srijedu Ured za odnose s javnošću zagrebačkoga Sveučilišta.

Međunarodna izložba inovacija iENA jedna je od najpoznatijih takvih manifestacija u Europi koja već dugi niz godina nosi titulu jedne od najvažnijih izložaba inovacija u Europi i šire, a i vodeći je sajam kontakata i izvrsnih mogućnosti za izumitelje i predstavnike trgovine i industrije za razmjenu ideja i inovacija. Ove godine održana je od 2. do 5. studenoga, a tijekom četiri izložbena dana predstavljeno je više od 800 inovacija iz 31 zemlje svijeta.

Sveučilištu dvije zlatne medalje i nagrada Kineske asocijacije inovatora

Inovacija Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, razvijena u suradnji s Radionicom željezničkih vozila Čakovec SELF PROP RAIL autora Dražena Vidovića, nagrađena je zlatnom medaljom.

Zlatnu medalju dobila je i inovacija FER-a pod nazivom aPAD grupe autora, dok je inovacija Grafičkoga fakulteta pod nazivom “Nevidljivo označavanje u vizualnom i infracrvenom spektru na tekstilu s ink jet tehnologijom” autora prof. dr. Vilka Žiljka, prof. dr. Ivane Stanimirović-Žiljak, prof. dr. Klaudija Papa i dr. sc. Jane Žiljak-Vujić osvojila nagradu Kineske asocijacije inovatora.

Sudjelovanje hrvatskih predstavnika na toj izložbi već je 23. put organizirala Udruga inovatora Hrvatske uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatske gospodarske komore.

Kako je istaknuto, važan uspjeh istraživača Sveučilišta u Zagrebu na međunarodnim izložbama inovacija pridonosi razvoju, popularizaciji i promicanju inovacija i inovatorstva, stvaranju modernoga i inovativnoga sveučilišta, te prijenosu znanja i tehnologija u gospodarstvo.

Komentiraj