Veleposlanstvo Poljske u Zagrebu dodjeljuje državna odlikovanja trojici istaknutih hrvatskih građana

Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu javlja da će se 30. studenoga 2022. u 13:00 sati u sjedištu Veleposlanstva, na adresi Miramarska cesta 23, u Zagrebu održati svečana dodjela poljskih civilnih državnih odlikovanja trojici istaknutih građana Republike Hrvatske – izv. prof. dr. sc. Milanu Stanojeviću, dr. sc. Daliboru Blažini i gospodinu Jasminu Novljakoviću.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Odlukom Predsjednika Republike Poljske Andrzeja Dude spomenute osobe bit će odlikovane Zlatnim križem za zasluge za doprinos u razvoju poljsko-hrvatske znanstvene suradnje te za promicanje poljske kulture.

Križ za zasluge, utemeljen 1923. godine, dodjeljuje Predsjednik Republike Poljske osobama koje su svojim djelovanjem značajno doprinijele državi ili građanima kroz požrtvovno javno djelovanje, pružanje pomoći i dobrotvorni rad. Ovo odlikovanje podijeljeno je u tri stupnja, a Zlatni križ za zasluge predstavlja najviši stupanj.

Izv. prof. dr. sc. Milan Stanojević istaknuti je profesor, pedijatar-neonatolog cijenjen u Hrvatskoj i Europi, savjetnik u Poliklinici za ginekologiju i porodništvo Gineko u Zagrebu. Savršeno govori poljski jezik. Nebrojeno je puta pružio nesebičnu liječničku pomoć potrebitima. Njegova predanost daleko nadilazi standardna očekivanja zdravstvenih radnika. Ljudi koji su putovali u Hrvatsku i članovi lokalne poljske dijaspore često su koristili njegovu pomoć u teškim trenutcima.

Dr. sc. Dalibor Blažina umirovljeni je profesor i dugogodišnji predstojnik Odsjeka za polonistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom svoje profesionalne karijere prevodio je, istraživao i promicao poljsku književnost. Godine 2003. dobio je nagradu Međunarodnog kazališnog instituta za popularizaciju lika i djela S. I. Witkiewicza. Posebno je zaslužan za razvoj poljske znanosti u inozemstvu i promicanje poljske kulture i znanosti u Hrvatskoj.

Jasmin Novljaković docent je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Poznat je i cijenjen glumac, redatelj i prevoditelj poljske književnosti. Tijekom cijele svoje redateljske karijere postavljao je predstave poljskih autora promovirajući ih među hrvatskom publikom. Drame su mu nominirane za prestižne hrvatske kazališne nagrade. U svojoj pedagoškoj djelatnosti veliku pozornost posvećuje poljskim umjetničkim dostignućima. Već gotovo 30 godina aktivno promiče poljsku kulturu i gradi pozitivnu sliku o Poljskoj.

Srdačno pozivamo predstavnike medija na svečanu dodjelu odlikovanja i prigodni domjenak nakon njezina završetka”, stoji u priopćenju  Veleposlanstva Republike Poljske u Zagrebu.

Komentiraj