Veleposlanik Bošnjak: “Na oslobađanju Prebega radilo se jako dugo”

Hrvatski državljanin koji se borio za Ukrajinu i koji je zarobljen kod Mariupolja, Vjekoslav Prebeg, stigao je u našu zemlju. Oslobođen je uz još devet zatvorenika iz Velike Britanije, SAD-a, Švedske i Maroka, a nakon oslobađanja prebačeni su u Saudijsku Arabiju koja je posredovala pri oslobađanju.

Hrvatski veleposlanik u Egiptu Tomislav Bošnjak Prebega je dočekao u Saudijskoj Arabiji. Gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako je kako se na ovom predmetu radilo jako dugo vremena.

– Premijer Andrej Plenković aktivan je na ovom slučaju od početka svibnja i nije se postigao uspjeh jednostavno. Na slučaju je aktivno sudjelovala i Ukrajina i onda se dogodilo da se priključila Saudijska strana i možda je to pridonijelo da se prelomi i dođe do razmjene, rekao je Bošnjak.

Dodao je i da je se uz ovu razmjenu dogodila i brojnija razmjena između Ukrajine i Rusije.

Istaknuo je kako je Prebeg, kada ga je vidio, izgledao dobro, ali da je bio u nevjerici i šoku.

– Brzo je postao razgovorljiv i jako mu je bilo drago što više nije u zarobljeništvu i što je slobodan.

Hrvatski veleposlanik u Egiptu rekao je da je u ovoj razmjeni ključnu ulogu odigrao saudijski prijestolonasljednik Muhamed bin Salman.

– Zahvalni smo mu na tome. I naš premijer i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, i ministarstvo vanjskih poslova odradili su svoje. Možemo biti zadovoljni kako funkcionira naša državna uprava u ovakvim predmetima, zaključio je veleposlanik Bošnjak.

Komentiraj