Vedriš: “Ne možete nekome pomoći, a da netko drugi to plati. Teret krize mora se podijeliti ravnomjerno”

Autor:

31.05.2022.,Zagreb - U organizaciji Vecernjeg lista i Hrvatskog olimpijskog odbora u hotelu Westin odrzana je konferencija "Hrvatski sport 2030.", o stanju, perspektivama i strategiji razvoja hrvatskog sporta. Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Josip Regovic/PIXSELL

Ekonomski analitičar Mladen Vedriš u utorak je komentirao paket Vladinih mjera. Premijer Andrej Plenković i u ponedjeljak je proučio da je najvažniji dio Vladinog paketa mjera ista cijena električne energije za kućanstva. Ipak, mjere su se negativno odrazile kod prehrambenih proizvoda.

Vedriš ističe da je to bilo neminovno. “Kada limitirate cijenu morate sigurno znati tko će to na kraju platiti. Dobro je da potrošači imaju sigurnost i stabilnost, ali mora se povesti računa o proizvođačima i trgovačkim maržama. Moje duboko uvjerenje zahtjeva jednu dnevnu brigu kako bi se vidjelo što se može napraviti da stvari funkcioniraju i da nitko ne bude oštećen. Ne možete nekome pomoći, a da netko drugi to plati. Teret krize mora se podijeliti ravnomjerno”, rekao je Vedriš za ‘Studio 4’ HRT-a.

Dodao je kako smatra da nije dovoljno promišljeno, viđeno što se događa u čitavom lancu, te da se taj paket mora usavršiti da stvarno funkcionira. Najbitnije mjera, kaže, jest da neće biti poskupljenja struje za građane preko zime. “Uz financijsku i ekonomsku stabilnost bitno je osigurati i socijalno-društvenu, a s cijenom struje, a rekao bi i plina, to je ono što je bazično. Iz cijena energije idu i drugi cjenovni udari na razinu plaća, kupovnu moć”, istaknuo je.

Vedriš je naglasio da država u HEP-u ima upravljačka prava i može voditi razumnu i racionalnu politiku u nacionalnom interesu. “Ovo što radi HEP je dobro, ali ne zaboravimo da će se financijski uteg na kraju vratiti nama građanima, jer svako zaduženje HEP-a je dio javnoga duga koji će se preliti kroz porezne obveznike i to opterećenje. Kratkoročno dobra mjera, ali se ne smije stati na njoj. HEP mora investirati i povećati proizvodnju”, rekao je.

Govoreći o cijenama plina, Vedriš je rekao da misli da će država i tu potegnuti i nastojati osigurati stabilnost. “Pitanje je koliko će to koštati proračun. Kod plina je delikatna situacija jer na tu količinu koja je na tržištu jurišat će svi i naravno da će oni koji su financijski jači biti u prvom redu”, istaknuo je.

Gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić pozdravio je mjere Vlade u zaustavljanju inflacije i divljanja cijena energenata, ali i istaknuo da je tamošnja uprava i prije krize već ulagala u smanjenje troškova gradske javne rasvjete, solarnu energiju u svojoj industrijskoj zoni.

“Grad Nova Gradiška u zadnje 3-4 godine ulaže velike napore. Cijelu gradsku javnu rasvjetu prebacili smo u LED i uštedjeli blizu 60 posto. Zgrade u vlasništvu grada su doživjele promjene na toj razini i onda smo računali kolika je razlika da budemo na nuli potrošene električne energije. Sagradili smo fotonaponsku elektranu, i mi smo praktično na nuli. Gledamo, osluškujemo, i onoliko koliko potrošimo, toliko i proizvedemo. Što se tiče plina imamo vrtiće i prostore koje koristi gradska uprava, ali smo riješili energetsku obnovu tako da smo i tu za 60 posto smanjili troškove”, rekao je Grgić.

Te je poteze pohvalio i Vedriš. “Pamet, organizacija, djelovanje. Izvrstan primjer. Uvedimo u igru EU fondove. Oni tu energetsku transformaciju forsiraju i stavljaju u prvi plan i onaj tko je pametan da na vrijeme napravi projektnu dokumentaciju, on ima investiciju besplatnu ili gotovo besplatnu”, rekao je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.