Večera Kolinde Grabar-Kitarović s četvoricom predsjednika od subote na sceni Kerempuha

Praizvedba predstave ‘Predsjednici&ca (Pretposljednja večera)’ Tarika Filipovića i Borisa Svrtana, u režiji Tarika Filipovića, održat će u subotu, 24. listopada u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

Predstava je nastala u koprodukciji Kerempuha i FIJI grupe.

“Predstava u kojoj Kolinda Grabar – Kitarović na večeru zove Ivu Josipovića, Stipu Mesića, Franju Tuđmana i Josipa Broza Tita kako bi udruženim snagama, a vođeni bogatim političkim iskustvom, pronašli recept za spas zabrinjavajuće hrvatske situacije, aktualna je i britka komedija, koja ističe mnoge apsurde našeg društva te nas na duhovit način podsjeća na hrvatsku prošlost i sadašnjost, ali i upozorava na neizvjesnu budućnost.

Pritom, spoj intrigantnih, pa i kontradiktornih i dramski potentnih državničkih osobnosti otvara pitanja koja često sami sebi postavljamo pred malim ekranima i dnevnim novinama. Vjerujemo li u bolje sutra ili je pak preciznije reći – “malo sutra”? Mogu li bivši hrvatski predsjednici, živi ili ”oni drugi” spasiti našu zemlju? Ciničniji će reći da ne mogu pomoći ni budući, a još manje bivši. Mogu li oni, unatoč različitim političkim stremljenjima, ujedinjeni stremiti prema jednom zajedničkom cilju? Mogu li nam, dakle, oni koji su dijelom prošlosti pomoći u tkanju bolje budućnosti? Premda se radi o pitanjima na koja nemamo odgovore, kazalište nam otvara prostor za maštu ispunjenu gorkastim i ciničnim notama, upravo onakvima kakvima obiluje ova nemoguća predsjednička večera”, navodi se u najavi predstave.

PHOTO: Kerempuh

U predstavi “Predsjednici&ca (Pretposljednja večera)” igraju Tarik Filipović kao Franjo Tuđman, Ornela Vištica / Ana Begić Tahiri kao Kolinda Grabar-Kitarović, Boris Svrtan kao Josip Broz Tito, Hrvoje Kečkeš kao Stjepan Mesić te Siniša Miletić / Ivan Jončić kao Ivo Josipović.

Scenografiju potpisuje Damir Medvešek, kostime Vedrana Rapić, autor glazbe je Milorad Stranić, koreografkinja Larisa Lipovac, oblikovatelj svjetla Aleksandar Mondecar, a oblikovatelj zvuka Damir Ključarić.

PHOTO: Tomislav Čuveljak/NFOTO

Tarik Filipović početkom listopada ovu je predstavu, kojom obilježava 25 godina svog kazališnog rada, najavio u Nacionalu.

“Probudio sam se jednoga jutra s idejom za tekst – bivša predsjednica postavlja stol za večeru i dočekuje goste. Dok sam gledao sjednice Sabora – a to rijetko radim jer teško probavljam toliki antagonizam u jednoj maloj državi, dobro kažu ‘dva Hrvata, tri stranke’ – uvijek sam se pitao tko će objasniti tim ljudima, posebno u situacijama u kojima vladajući ne prihvaćaju amandmane oporbenih, a trebali bi, da svi oni igraju za istu reprezentaciju, da svi nose isti dres. Njihove stranke predstavljaju klubove, a reprezentacija je svetinja i sportaši se tako prema reprezentaciji ne ponašaju pa se ni zastupnici ne bi trebali tako ponašati. Htio sam relativno nepomirljive karaktere bivših predsjednika, što samostalne Hrvatske što SFRJ, staviti na scenu s istim ciljem”, kazao je za Nacional Filipović.

‘Moja večera u Kerempuhu s Kolindom i četvoricom predsjednika’

Komentiraj