Vatrogasci stabilizirali šumski požar na Tenerifima: ‘Još uvijek postoji rizik…’

Autor:

epa10811244 A handout photo made available by the Military Emergency Unit (UME) shows UME members working to extinguish the forest fire in Arafo-Candelaria, Tenerife, Canary Islands, Spain, 21 August 2023. The forest fire declared on 15 August occupies 12,813 hectares and 90 kilometers of perimeter and has forced around 12,000 people to evacuate their homes.  EPA/MILITARY EMERGENCY UNIT / HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/MILITARY EMERGENCY UNIT

Vatrogasci su stabilizirali veliki šumski požar koji već deset dana bjesni na Tenerifima i koji je uništio tisuće jutara šumskog zemljišta na najvećem od Kanarskih otoka, priopćile su lokalne vlasti.

“Još uvijek postoji rizik da na najužarenijim točkama unutar opsega požarišta vatra ponovo bukne, posebice oko podneva. Naši timovi to nastoje suzbiti”, objavile su službe za izvanredna stanja na društvenoj platformi X, bivšem Twitteru.

Požar koji je buknuo 15. kolovoza uništio je 37.000 jutara (15.000 hektara) šumskog područja unutar nacionalnog parka koji okružuje vulkan Mt. Teido, koji je s 3715 metara najviši vrh u Španjolskoj.

Zbog požara je evakuirano oko 13.000 ljudi, ali je većini sada dozvoljen povratak kućama. Lokalne vlasti opisuju ovaj požar kao najgori koji je ikada pogodio Kanarsko otočje.

I u ostatku Europe, posebice u Grčkoj, Italiji i Portugalu, vatrogasci se bore s plamenim stihijama kojima pogoduju visoke temperature te suhi i vjetroviti uvjeti.

Uz više stotina vatrogasaca, u suzbijanju požara na Tenerifima je sudjelovalo i 20 kanadera koji su koristili vodu iz ionako ispražnjenih rezervoara, izazvavši zabrinutost poljoprivrednika koji se bore sa sušom.

Do sada su požari u Španjolskoj uništili oko 60.000 hektara zemljišta, što je u skladu s prosjekom, ali daleko ispod 228.000 hektara uništenog zemljišta u istom razdoblju prošle godine.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.