‘Vatreni’ prije točno 21 godinu osvojili svjetsku broncu

11. srpnja jedan je od najvažnijih datuma hrvatskog nogometa. Tog dana 2018. godine ‘Vatreni’ su u Rusiji izborili finale Svjetskog prvenstva, a 20 godina ranije izabranici Miroslava Ćire Blaževića osvojili su broncu u Francuskoj.

Hrvatska je do pobjede stigla pogocima Roberta Prosinečkog i Davora Šukera koji je pogotkom u 35. minuti stigao i do Zlatne kopačke tog turnira. Gol za Nizozemce postigao je Zenden u 21. minuti.

Svijet je te 1998. godine upoznao Hrvatsku, koja se brončanim slovima upisala na nogometnu kartu svijeta. Do 2018. godine. Slova su se te godine pretvorila u srebrne.

Utakmice se za Index prisjetio današnji izbornik reprezentacija Bosne i Hercegovine, strijelac vodećeg gola protiv Nizozemske, Robert Prosinečki.

“Utakmica protiv Nizozemske zauvijek će mi ostati u sjećanju kao jedan od najljepših trenutaka u karijeri. Rekao bih i najljepši. Treće mjesto na svijetu bila je strašna stvar za hrvatski nogomet. Za Hrvatsku, državu za koju je tada znalo jako malo ljudi. Nakon Francuske, svi su znali tko je Hrvatska. Cijeli svijet. Bilo se jako teško vratiti nakon onog tragičnog poraza protiv Francuza u polufinalu. Nizozemska je tada imala užasno moćnu momčad, osobno, po meni bili su najbolja ekipa na cijelom turniru. Protiv nas su bili favoriti i bili su bolji, imali su puno više prilika, ali to je nogomet. Na kraju smo se mi vratili s medaljama kući”, prepričao je.

Komentiraj