FOTO: Prosvjed završen, štrajk se nastavlja do isplate plaće

Patrik Macek/PIXSELL

Radnici Uljanika iz Pule, zbog neisplate plaće za srpanj, u šest sati jutros krenuli su put Zagreba, na prosvjed na Markovom trgu. U Rijeci im se priključilo još deset autobusa s petstotinjak radnika 3. maja.

TIJEK DOGAĐAJA:

13:30 Prosvjed je završen.

13:25 Okupljenim radnicima obratili su se predstavnici sindikata. “Dobili smo naznaku da će Uprava otići”, rekao je Veljko Todorović.

13:20 Iz Vlade je izašao i ministar gospodarstva Darko Horvat, te se obratio javnosti. “Ponavljam danima i tražim mir da bismo model priveli kraju. Tijekom današnjeg dana imat ću sve relevantne informacije i uvjete. Koncenzusom smo ustanovili da želimo brodogradnju i u Puli i u Rijeci, ali drugačijim modalitetom, tako da postanu profitabilni. Nemojmo si dozvoliti da se ovo ponovi za tri, četiri godine”, rekao je ministar. VIŠE PROČITAJTE OVDJE

13:12 “Primio nas je premijer i tri ministra. Do kraja tjedna mogle bi biti osigurane dvije plaće… Intenzivno se pregovara s bankama”, rekao je Đino Šverko nakon sastanka. Dodao je kako se razgovara s više banaka, ali kako je najbitnije da se osiguraju plaće do kraja tjedna, kako su rekli.

“Da se štrajk prekine, treba radnicima do kraja tjedna isplatiti plaću za sedmi mjesec, i osigurati plaću za osmi mjesec”, poručio je Mladen Novosel iz SSSH, dodajući kako će, ako se to ne dogodi, razmotriti i druge opcije. “Štrajk traje do isplate plaće”, naglasio je. VIŠE PROČITAJTE OVDJE

13:10 Završen je sastanak sindikalista s premijerom i ministrima, očekuju se izjave

13:00 Još uvijek traje sastanak s premijerom, a radnici na Markovom trgu zapalili su baklje

27.08.2018., Zagreb – Radnici brodogradilista Uljanik i 3. maj odrzali su prosvjed ispred Banskih dvora na Trgu svetog Marka zbog neisplate placa. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

12:15 Vlada je na svom Twitter profilu objavila fotografiju sa sastanka s predstavnicima sindikata.

11:55 Radnici su pred vladom ostavili izmet u peleni uz natpis “Govno govnima”

27.08.2018., Zagreb – Radnici brodogradilista Uljanik i 3. maj odrzali su prosvjed ispred Banskih dvora na Trgu svetog Marka zbog neisplate placa. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

11:50 “Uništili su Uljanik u sedam godina. Mislim da je to namjerno napravljeno, IDS tamo vlada godinama i bez njihovog blagoslova ne bi moglo doći do ove situacije. Otkad je došla ova uprava nismo napravili brod na kojem smo zaradili”, rekao je jedan od radnika na Markovom trgu.

11:40 Predstavnici sindikata Mladen Novosel i Đino Šverko odlaze na sastanak s premijerom i ministrom Horvatom. Predstavnici su radnike zamolili da budu dostojanstveni dok traje sastanak u Vladi, na koji su otišli brzo nakon dolaska na Markov trg na kojem se čulo i skandiranje “uprava odlazi” i “hoćemo ostavke”.

11:30 Radnici koji su stigli pred Vladu glasno traže odlazak uprave. “Uprava odlazi”, odjekuje trgom.

11:20 Prosvjednici stižu na Markov trg, a okupio se i velik broj znatiželjnika. Kada se svi prosvjednici okupe, sindikalni predstavnici otići će na razgovor s premijerom.

10:45 Zlatko Komadina sastao se u ponedjeljak u Vladi s premijerom, te s ministrima Horvatom i Marićem. ‘Radi se na održivom i zakonitom rješenju, dobio sam takve informacije. Ja sam optimist. Plaće za srpanj, prema utisku koji sam stekao, bit će skoro’, rekao je za N1 nakon sastanka.

10:30 Prvi radnici pristigli su na Trg bana Josipa Jelačića, odakle će krenuti prema Markovom trgu.

Patrik Macek/PIXSELL

10:00 Kako javlja Novi list, sa željom da se ukrca u ponedjeljak ujutro pojavio se i direktor Maksimilian Percan, međutim Trećemajci ga nisu pustili u autobus. “Njemu se više ne može jamčiti ni sigurnost od samog sebe, a kamoli od radnika”, prokomentirao je informaciju o njegovu dolasku glavni povjerenik sindikata metalaca u 3. maju Juraj Šoljić. Percan je, kako doznaje Novi list, na kraju prema Zagrebu samoinicijativno krenuo u službenom Audiju.

Prema Zagrebu krenulo 18 autobusa iz Rijeke i Pule

Osam autobusa s otprilike 400 radnika Uljanika, kojima će se u Rijeci priključiti još deset autobusa s radnicima 3. maja, krenulo je u ponedjeljak ujutro put Zagreba, gdje će se u 11 sati na Markovom trgu održati veliki prosvjed zbog neisplate plaća za srpanj.

Procjenjuje se da će pred Banskim dvorima ostavku Uprave Uljanik grupe i isplatu srpanjskih plaća tražiti oko tisuću radnika. Predstavnici područnih sindikata sastat će se s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom, od kojih će tražiti da se pod hitno pronađe rješenje za očuvanje radnih mjesta i održivost brodogradnje.

“Prioritet je isplata plaće, ali i snažna potpora i uključivanje države, koja u slučaju Uljanika mora prestati zazivati stečaj. Pozvat ćemo Vladu da se snažno koncentrira na program restrukturiranja kako bi se sačuvala radna mjesta”, poručio je predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko novinarima u ponedjeljak ujutro prije odlaska u Zagreb, dodavši kako od premijera očekuje da se riješi, kako je rekao “ne samo srpanjska plaća već i program restrukturiranja koji je od iznimne važnosti za opstanak brodogradnje na obje lokacije, u Puli i Rijeci”.

Komentirajući neslužbenu informaciju kako bi srpanjska plaća za radnike Uljanik grupe mogla biti isplaćena putem kredita komercijalne banke, Šverko je istaknuo kako vjeruje da će se naći neko rješenje te kako “čim legne plaća na račun radnika, štrajk će se prekinuti”.

“Mi pušemo i na hladno, jer smo i dosad imali takvih neslužbenih, pa čak i službenih informacija, koje se u konačnici nisu obistinile. Kada legne plaća na račun naših radnika mi ćemo prekinuti štrajk”, kazao je predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko.

Dusko Marusic/PIXSELL

Što se tiče nastavka štrajka u Puli, sindikati su najavili kako će se štrajk u ponedjeljak, zbog odlaska na prosvjed u Zagreb, vjerojatno odvijati unutar brodogradilišta te neće biti prosvjeda po ulicama.

Iz 3. maja na prosvjed u Zagreb krenulo oko 500 radnika

Oko 500 radnika Brodogradilišta 3. maja u 10 autobusa krenulo je u ponedjeljak ujutro prema Zagrebu, gdje će u 11 sati na Markovu trgu, zajedno s radnicima Uljanik grupe iz Pule sudjelovati na prosvjedu, na kojemu će tražiti isplatu srpanjskih plaća.

Radnici su se okupili u brodogradilištu, iz kojega su autobusima krenuli na put u pratnji policije.

Zamjenik predsjednika Štrajkaškog odbora u 3. maju Boris Bučanac izavio je uoči puta da u Zagreb idu tražiti svoja prava. Štrajk traje do isplate plaća, rekao je, a navodne informacije o mogućoj isplati putem komercijalnog zajma nije želio komentirati.

Bučanac je rekao da osim plaća u 3. maju traže i povrat duga Uljanika prema 3. maju te da smatraju da je vrijeme za razvod braka od Uljanik grupe i nastavak brodograđevne djelatnosti u 3. maju, ali s nekim drugim partnerom.

Dodao je da od premijera Andreja Plenkovića, koji će ih danas primiti, očekuju konketne odgovore.

Glavni povjerenik Sindikata metalaca u 3. maju Juraj Šoljić zahvalio je Županiji i gradskoj upravi, koji su, kako je rekao, sudjelovali u organizaciji autobusa.

Ocijenio je da je Vlada sukrivac za stanje u Uljaniku i 3. maju, navodeći da radnici 3. maja imaju četiri osnovna zahtjeva – isplatu plaće, smjene svih uprava, vraćanje pozajmice, koju je 3. maj dao Uljaniku te odvajanje 3. maja od Uljanik grupe. Šoljić je dodao da je ukupna suma pozajmica koje je 3. maj dao Uljaniku oko 800, a ne 500 milijuna kuna, koliko se do sada navodilo, budući su, kaže, pronađene još neke pozajmice.

Predsjednik Štrajkaškog odbora Veljko Todorović rekao je da se nada dobrim informacijama, da je odaziv radnika velik. Mogu nas zatvoriti i ugasiti, ali vidjet će i što je moć ovih ljudi kada dođu u Zagreb, kazao je dodavši da se nada da će sve proći mirno i dostojanstveno.

Na ulazu u Brodogradilište 3. maj građani su u nedjelju, a nekolicina i u ponedjeljak, donosili hranu i vodu radnicima, koji su krenuli na put prema Zagrebu, iskazujući im potporu i želje da ustraju do ispunjenja svojih zahtjeva.

Opći štrajk u brodogradilištu 3. maju, kao i u cijeloj Uljanik Grupi, počeo je u srijedu, 22. kolovoza zato što radnicima nisu isplaćene plaće za srpanj. Štrajkaški odbor najavio je da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno dok im se ne isplati plaća za srpanj. U riječkom 3. maju traže i da im se omogući nabava materijala, kako bi se u pogonima ponovno pokrenula proizvodnja, dovršili započeti brodovi i ugovorili novi poslovi.

Komentiraj

Source:HINA i Nacional