Todorić pušten na slobodu uz jamčevinu od 100.000 funti, mora nositi sigurnosnu narukvicu

HINA

Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je informaciju da je Ivica Todorić u rukama britanske policije.

“Hrvatska policija zaprimila je obavijest da je Ivica Todorić (1951.) u 9,04 sati po lokalnom vremenu pozvan u Charing Cross Police Station u Londonu gdje je i uhićen temeljem Europskog uhidbenog naloga koji je po nalogu ŽDO-a Zagreb raspisala hrvatska policija. ”

Podsjetimo, za Todorićem je prošli tjedan izdan Europski uhidbeni nalog te se on našao na Europolovom popisu najtraženijih europskih bjegunaca.

Prije oko mjesec dana, u ponedjeljak rano ujutro, pred Kulmerove dvore došli su istražitelji. Već tada niti jednog Todorića koji ima veze s Agrokorom nije bilo. Ivica, Ante i Ivan, koji su osumnjičeni da su zajedno s još 12 osoba, direktora i revizora u Agrokoru, počinili više kaznenih djela, već neko vrijeme nisu bili u Hrvatskoj. Ivici Todoriću sudac istrage odredio je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, a ostali osumnjičeni ostaju na slobodi.

Ante i Ivan Todorić u pratnji svojih odvjetnika došli su dati izjavu, no Ivica Todorića nije se pojavljivao. Putem bloga poručivao je kako se ne skriva te da hrvatske vlasti znaju gdje je on.

“Ne skrivam se i moja je savjest čista, ali kao čovjek kojem su duboko povrijeđena ljudska prava imam puno pravo na protivljenje političkom progonu i neprihvaćanje unaprijed konstruirane krivnje”, pisao je Todorić.

Što će biti dalje, zasad nije poznato. Pretpostavlja se da će njegovi odvjetnici tražiti da ga se zaštiti od izručenja Hrvatskoj.

UŽIVO:

17:50 Todorić se po izlasku sa suda obratio okupljenim novinarima, te današnje dane proglasio “malom pobjedom”.

17:20 Sud u Londonu odredio je Ivici Todoriću kućni pritvor, oduzeta mu je putovnica te je pušten na slobodu uz mjere opreza, konkretno sigurnosnu narukvicu. Sljedeće ročište Todoriću sud je odredio  tek za sljedeću godinu, konkretno za 10. travnja 2018. godine, javila je Nova TV. 

16:35 Britanska novinska agencija Reuters objavila je u utorak da je uhićeni osnivač Agrokora Ivica Todorić pred londonskim sudom rekao da se protivi izručenju Hrvatskoj.

16:30 Kako N1 neslužbeno doznaje, Ivica Todorić stigao je na sud u Westminsteru, no ne zna se je li još saslušan. Na tom je sudu danas na rasporedu 11 sličnih saslušanja.

16:18 Zašto se Ivica Todorić predao policiji? Po svemu sudeći radi se o taktiziranju.

15:45 Oglasila se i britanska policija o uhićenju. 

14:50 Ivica Todorić tijekom dana će biti prepraćen na sud u Westminsteru, koji se bavi pitanjima izručenja.

14:30 Uhićenje Ivice Todorića komentirao je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

14:10 Hrvatska policija potvrdila je da je Todorić uhićen u Londonu temeljem Europskog uhidbenog naloga nakon što je pozvan u policijsku stanicu Charing Cross Station u Londonu.

13:50 Ivica Todorić predao se u londonskoj policijskoj stanici Charing Cross Station.

Komentiraj