Policija objavila snimku napada i otkriva detalje o napadu i prijetnjama premijeru Plenkoviću

Ravnateljstvo policije izvijestili su da će danas u 16 sati održati konferenciju za medije predstavnika policije i nadležnog državnog odvjetništva čija će tema biti istraživanje kaznenog djela višestrukog pokušaja teškog ubojstva s elementima terorizma, počinjenog ovog ponedjeljka na Trgu svetog Marka.

Na konferenciji za medije će sudjelovati glavni ravnatelj policije Nikola Milina te županijski državni odvjetnik iz ŽDO- Zagreba Jurica Ilić.

Na početku su prikazali snimku s Markovog trga. Na kojoj se vidi dolazak napadača te njegov bijeg.

 

“S obzirom na različite špekulacija, prezentiramo jedan dio činjeničnog stanja da se vidi što se dogodilo, moram reći i ponoviti da policija od prvog saznanja radi opsežno krim istraživanje u kojem je proveden velik broj mjera i radnji i prema rezultatima dosad provedenih radnji, potvrđeno je da se radi o pokušaju 3 teška ubojstva policijskih službenika koji su bili na osiguranju vlade i sabora.

Više timova krim policije ali i cjelokupni policijski sastav je uključen u prikupljanje obavijesti povezanih s mladićem koji je počinio ovaj čin.

Želim iskazati sućut obitelji stradalog mladića jer zasad sve što je prikupljeno ukazuje na pitanje radikalizacije, naglasio je Milina.

“Tu ima elemenata koji pokazuju na počinjenje djela uz teroristički modalitet. Nastavljamo s opsežnim mjerama i radnjama kako bi rasvijetlili sve okolnosti, i o tome obaviještavamo ŽDO.

Uhićena osoba na području Sisačko-moslavačke županije 

Na području Sisačko-moslavačke županije uhićena je osoba koja je povezana s događajem na Trgu Svetog Marka, i ta je osoba predana nadzorniku, te će ga ispitati Općinski državni odvjetnik u Sisku.

Nakon događaja, u vremenu od 12-16 listopada, policija je u svom redovnom radu imala 83 dragovoljna slučaja predaje oružja i eksplozivnih tvari, što pokazuje kolika je dostupnost oružja. U tih je pet dana 12 automat puške, 4 poluatomatske puške, dva revolvera, 53 ručne bombe i velika količina streljiva, skoro kilogram eksploziva…”, rekao je Milina.

Milina o stupnju osiguranja i reakciji policije

“Bilo je puno špekulacija o samom osiguranju. Podigli smo mjere osiguranja, bile su špekulacije o neodgovaraćujem sustavu, no iz reakcija policijskih službenika koji su odbili napad počinitelja vrlo se jasno vidi da sustav koji je dotad bio je funkcionalan. Pohvalio bih reakciju, vidi se ugroza tri policijska službenika, i ugroza drugih osoba.

Napadač je kao što se vidi iz snimke ispucao određeni količinu streljiva i imao je reakciju nakon što je vidio, ali je kao što vidite se vratio bočno i tamo je išao zamijeniti dodatno u pokretu okvir tako da je još dodatno ispalio jedan dio streljiva, nakon reakcije policijskog službenika odustaje, odnosno odbijen je daljnji napad”, poručio je Milina.

Utvrđena trasa kretanja počinitelja

“Policija je dosta detaljno, ne mogu reći potpuno, ali vrlo detaljno utvrdila njegovu trasu kretanja, policija još mora niz informacija provjeriti pregledati, tako da ja sad ne mogu te detalje reći.. ali se vidi sam dolazak, da je on bio neočekivan i da je taj napad bio praktično vrlo brz i iznenada, to je ono što ste vidjeli.

Ne mogu potvrditi točno kako je on došao ali policija je dosta dobro utvrdila njegovu trasu kretanja. On je odmah uperio pušku, bez oklijevanja, puška nije bila niti jednom građaninu do tih zadnjih sekundi prije napada da policijskog službenika”, dodao je.

O prijetnjama premijeru Plenkoviću

“Ja mogu potvrditi da je bilo više događaja povezanih s događajem na trgu Svetog Marka, što se tiče ovoga mogu potvrditi da su određeno pismo prijetećeg sadržaja da je to prijavljeno PU zagrebačkoj. Napravit će se sve da se utvrdi sve o čemu se tu radi.

Policija će sada provoditi niz radnji o svim osobama koje mogu dati bilo kakva saznanja o obavijesti, a to ne isključuje i da je neka osoba neposredno utjecala na ovaj čin. Krim istraživanje obuhvaća velik broj osoba.”

Naoružanje napadača

“Mogu reći da je imao dugo vatreno oružje, ne mogu o detaljima, tipu i vrstu, imao je i kratko vatreno oružje. Pronašli smo različite vrste streljiva. Mi ćemo sve osobe, sve događaje, koje možemo dovesti u vezu s ovim događajem, sve ćemo provjeriti…

Snimka objavljena kako bi bilo jasno da to nije bio izdvojeni napad na policajca

“Zbog toga što se različite interpretacije pojavljuju, to je jedan događaj koji ima ogroman interes medija i javnosti, pojavljuju se i iskrivljene informacije u medijima o tome što se dogodilo. Većina osoba je mislila da je napadnut samo jedan policijski službenik. Iz snimke se vidi da to nije izdvojeni napad na policijskog službenika”, naglasio je Milina.

Na upit je li to teroristički napad ili ne odgovorio je: Ima modalitet i obilježja terorizma.

“I policija i DORH moraju čitavo vrijeme imati postojanje bitnih elemenata kaznenih djela. U ovom slučaju radi se elementima kaz djela teškog ubojstva, ali način izvršenja nam daje za pravo da dalje istražujemo radi li se i o terorizmu”, kazao je Jurica Ilić.

Koji su elementi koji upućuju da je to terorizam?

Sam način izvršenja ukazuje na terorizam. Ne radi se tu samo o tome što je došao pred vladu.

Činjenica da netko puca po zgradi vlade ne može sama za sebe biti dokaz da je to terorizam.

Komentiraj