Evo koje je kandidate za glavnog državnog odvjetnika podržao saborski Odbor za pravosuđe

Autor:

Screenshot/YouTube

Saborski Odbor za pravosuđe u četvrtak poslijepodne je, nakon što su sva četvorica kandidata za glavnog državnog odvjetnika iznijela svoje programe, podržao sve kandidate: Mladena Dragičevića (odvjetnik, Odvjetničko društvo Dragičević i partneri), Emilija Kalabrića (zamjenik glavnog državnog odvjetnika), Ivana Turudića (sudac Visokoga kaznenog suda)  i Nikšu Wagnera (zamjenik splitske županijske državne odvjetnice.

Svaki od kandidata imao je po dvadeset minuta za predstavljanje ključnih točki iz svojih programa, a onda su odgovarali na pitanja članova Odbora i zainteresiranih zastupnika.

16:45 Saborski Odbor za pravosuđe pružio je podršku svoj četvorici kandidata.

16:10 Karolina Vidović Krišto prozvala je nekadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića koji je devedesetih godina bio na funkciji vojnog tužitelja, zbog slučaja Lora. Ustvrdila je kako je upravo on kao vojni tužitelj devedesetih osumnjičio srpske vojnike zbog terorizma, da bi ih kasnije, kad je postao ŽDO, nazvao žrtvama. Wagnera je pitala kakav je njegov stav o slučajevima Lora.

Splitsko pravosuđe palo je na tim slučajevima, zaključio je kratko Wagner.

15:50 Na repliku Karoline Vidović Krišto, Nikša Wagner je kazao kako istražni zatvor treba određivati osumnjičenicima samo kao krajnju mjeru, a ne olako donositi takve odluke.

Posljednji kandidat za glavnog državnog odvjetnika koji se u srijedu saslušan pred Odborom za pravosuđe, osvrnuo se i na procesuiranje počinitelja ratnih zločina.

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj se previše dao značaj procesuiranju ratnih zločina nad počiniteljima koji su pripadali našoj vojsci, a ne neprijateljskoj, a mi smo bili žrtve.

15:45 Dalija Orešković Wagnera je pitala je li po njemu loša percepcija rada DORH-a rezultat loše pripremljenih konferencija za novinare, koje je ranije spominjao, ili nečeg drugog, kao i hoće li pokretati postupke protiv članova HDZ-a. Također, pitala ga je da navede neka od svojih loših iskustava u radu s nadređenima.

U proteklih trideset godina Wagner je, kako kaže, doživio svašta, pa čak i da urla na njega, jer nije zaposlio prijatelja tadašnjeg šefa.

Državno odvjetništvo je jedna dobra limuzina srednje klase, ali treba unijeti novu energiju“, rekao je.

15:35Nije svatko za pravosuđe“, ustvrdio je na početku svog izlaganja pred Odborom za pravosuđe četvrti kandidat za glavnog državnog odvjetnika, zamjenik splitske županijske državne odvjetnice Nikša Wagner.

On smatra da percepcija DORH-a u javnosti nije dobra.

“Prvenstveno imamo krizu vođenja u Državnom odvjetništvu. Morate izabrati nekoga tko će dostojanstveno, stručno i pošteno predstavljati DORH. To je specifična pravosudna institucija, državni odvjetnik je jednom nogom ministar, a drugom nogom sudac: dužan je provoditi zakone i suradnicima osigurati maksimalnu neovisnost”, kazao je te obećao stručno i domoljubno vođenje tužiteljstva, bude li izabran.

Wagner je istaknuo i kako zakon jasno definira što je tajno, a koji se podaci mogu dati javnosti. Također, drži da mlade savjetnike i tužitelje treba dodatno educirati i mentorirati, kako ne bi nezadovoljni napuštali tužiteljstvo.

Obećao je i da će se boriti za veće plaće, ali je svjestan da one ne mogu biti ‘kao u Švicarskoj’.

14.34 Nikola Grmoja rekao je da neće podržati niti jednog kandidata. “Toliko je toga da bilo koji izbor je nešto što je uvreda i za DORH i za neovisnost. Zanima me odgovor na jednostavno pitanje – hoćete li imati hrabrost, s obzirom na dokumente i niz dokaza, pokrenuti postupke – ako se potvrdi – protiv Plenkovića i njegovih najužih suradnika Katičića, Milića?”.

Marija Jelkovac tražila je povredu Poslovnika. “Vrijeđa zastupnike većine. Žicate informacije da biste ih upotrijebili za sitne interese. Sram Vas bilo”, rekla.

Krunoslav Katičić: “Ovo je već degutantno slušati. Lažno svjedočenje je kazneno djelo”, uzvratio je Grmoji.

Nešto su se kolege jako uznemirile, rekao je Grmoja.

Nikola Mažar uzvraća: “Što je s onime što izlazi u medijima? Raspravljali smo danas o curenju informacija. Ako se borimo za demokraciju, trebamo sve spomenuti”.

Turudić je odgovorio Grmoji: “Nikome se neće pakirati i nikoga se neće čuvati”.

14.29 Dalija Orešković rekla je Turudiću da mora shvatiti da oni imaju pravo propitkivati. “Mislim da ćete se složiti s time da Vas se percipira kao jednu od najmoćnijih pravosudnih figura. Koji je Vaš stvarni motiv da odete na funkciju glavnog državnog odvjetnika? Jedan od problema s kojim ćete se susreti jest pitanje propalog vještačenja u slučaju Agrokor”.

“Sudjelovao sam u donošenju prethodnih rješenja. Stvarno ne vjerujem da ste to mogli pitati. Motiv? Motiv je moja privatna stvar. Moj motiv je opće dobro”, rekao je.

14.27 Turudić je na izlagađnje Sandre Benčić odgovorio: “Ta stvar nije otkrivena od strane novinara. Ja sam se izuzeo kad sam vidio da sam dobio taj predmet. Taj predmet do danas nije riješen. Vidite koliko sam utjecao na svog rođaka. Možda mi je krimen što znam to kretanje predmeta”.

13.55 Zlata Đurđević rekla je Turudiću: “Šire se glasine da ste podizali glas, da ste se unosili sutkinjama u lice, da ste se pozivali na nemoral i nekolegijalno ponašanje…”.

“To su glasine. Kako da komentiram glasine? Čuo sam svašta o Vama pa nikad ne bih to komentirao”.

13.50 Urša Raukar Gamulin pitala je Turudića oko slučaja Mamić. “Niste se izuzeli, a trebali ste. Tražili ste spis iz Osijeka. Zadržavanje tog spisa može dovesti do pravnog diskontinuiteta. To je prekinuto odlukom predsjednika Vrhovnog suda koji je tražio da se taj spis vrati u Osijek. Kako smatrate da ćete biti neovisni u slučajevima korupcije, ali i ostalima, u kojima u Vaši poznanici?”.

“Malo je od toga što ste naveli istina. Vaši savjetnici nisu u pravu. Tko će odlučivati o tome što sudu treba? U predmetu Marija Mamića nisam donosio nikakvu odluku”, odgovorio je.

13.43 Željko Sačić kaže da je impresioniran činjenicom da je svojom sudačkom praksom odlučio kandidirati se za ovakvu dužnost. “Za mene je to prilično iznenađujuće. Uvijek smo mi iz policije vidjeli sebe nasuprot druge stranke, a iznad nas uvijek su bili suci…”, rekao je.

Kako ćete se obraniti od poziva moćnika, upitao je.

“Činjenica je da sam sudac. To je komparativna prednost u odnosu na kandidaturu. Što se tiče pritiska, mislim da naglasak treba staviti na riječ ‘državnog’ odvjetnika. Koju garanciju dajem? To mogu biti moje prethodne odluke. Vodio sam se kriterijima struke. Drugu garanciju osim svoje riječi ne mogu dati”, poručio je.

13.30 Dalija Orešković pitala je Turudića kako bi ocijenio iskaz koji bi na postavljeno pitanje o kavi za Josipu Rimac dali kakav je on dao.

“Postavili ste pitanje kao da ste sutkinja, rekao sam istinu. Ako Vam se ne sviđa odgovor, žao mi je”.

13.05 Nakon pauze, sjednica Odbora nastavlja s radom, a idući svoj program predstavlja Ivan Turudić.

“Pred Vama je moj program, predlažem da ga obrazložim s obzirom na to da smatra da ste ga ranije pročitali. U uvodnom djelu programa, naveo sam kao referentno vrijeme je kraj 2022. godine. Te podatke držim najrelevantnijima. Prva stvar koja bode koja bode u oko je da od 778 mjesta, nepotpunjeno 28 posto. Zato je Državno odvjetništvo sporo ili neučinkovito prema percepciji javnosti. Te godine nije zaposlen niti jedan odvjetnički vježbenik.

Naveo sam kakvo je ustrojstvo DORH-a, naveo sam posebnu ulogu USKOK-a. Iz podataka koje sam predočio, nemamo rezultate riješenih predmeta – što malo čudi pa je teško mjeriti rad USKOK-a u predmetima”, započeo je Turudić.

Percepcija je nedvojbeno loša, ističe.

‘Ogroman teret nečinjenja’

12.19 Sandra Benčić rekla je da je Kalabrić uspješno neodgovarao na pitanja, nego odgovarao. “Hrvatska je na dnu ljestvice po povjerenju građana u pravosuđe”, rekla je.

Benčić se u svom izlaganju osvrće i na nefikasnost istrage.

12.04 Zlata Đurđević osvrnula se na izmjenu članka 275.

11.40 Nikola Grmoja upitao je Kalabrića što su dosad radili po pitanju ratnih zločina, korupcija, pretvorbe i privatizacije.

“Imate iskustvo, ali i ogroman teret nečinjenja. Taj teret nosite na svojim leđima. Vidim, Zekanović vas nije napadao – izgleda da ste vi taj! Čestitat ću Vam”, rekao je Grmoja.

“Rekao sam vezano uz migove – nisam ni od koga dobio. Razgovarao sam s nekim kolegama o tome, ali nikakve migove nisam dobivao”, rekao je.

11.05 Željko Sačić spomenuo je krijumčarenje ljudi u Hrvatsku.

“DORH primjenjuje zakone RH u svom radu. Je li to baš tako kako vi kažete da se te osobe ne procesuiraju. Ako je doista tako, onda ne znam zbog čega se ne primjenjuju”, odgovorio je.

“Bravo. Ja ću glasati za Vas”, uzvratio je Sačić.

10.55 Sandra Benčić (Možemo) osvrnula se na pitanje političke korupcije.

“Morate znati da svaki sporazum koji DORH sklopi, podložan je potvrđivanju suda. Vodilo se računa o sudskoj praksi kažnjavanja. Nema sporazuma bez popuštanja”, rekao je.

10.53 Ante Prkačin pitao je Kalabrića oko Srpske pravoslavne crkve.

“Počinitelj treba odgovarati ako je počinio kazneno djelo, neovisno o njegovom statusu”, odgovorio je.

10.49 Dalija Orešković pitala je Kalabrića oko slučaja Agrokor. Hoćete li pokretnuti istragu protiv Cvitana i Sani Ljubičić?, upitala ga je.

“Politička korupcija značajno je pitanje za državu. Važna je korupcija i na najnižoj razini. To stvara pravnu nesigurnost građana. Politička korupcija drma državu, a niža povjerenje u sutav.

10.44 Hrvoje Zekanović pitao je Kalabrića oko curanje informacija iz DORH-a.

“Mislim da sam prekrasna osoba i idealan za državnog odvjetnika. Ali, uvažavam kad me politika pita. Posao političara najznačaniji je. Politika o svemu odlučuje, ali je i za sve odgovorna. Zato je i pitanje povjerenja hoće li Odbor o meni steći sliku…”, odgovorio je.

10.35 Peđa Grbin iz SDP-a spomenuo je korupciju.

“Ovo pitanje rada USKOK-a posebno sam razradio. Moje poimanje uspješnosti rada svelo bi se na pet točaka”, odgovorio je.

“Zašto to niste upisali u program? Ovo što ste rekli je katastrofa. Što će nam onda USKOK?”, uzvratio je Grbin.

10.33 Ružica Vukovac spomenula je Kalabrićevu povezanost s ministrom Ivanom Malenicom.

“Nikakvog kontakta s politikom nisam imao. Malenica? Poznao ga nisam dok nije postao ministar. Da se zna – nemam ništa protiv ispijanja kave, smatram da je neovisnost i samostalnost u karakteru”, rekao je.

10.28 Bartulica kaže da nije sreo niti jednu osobu koja je zadovoljna radom DORH-a. “Sustav je prezatvoren i premali broj ljudi odlučuje o napredovanje kadrova. Imamo nered i kaos. Važno je uvesti princip osobne odgovornosti – je li Hrvoj-Šipek trebala dati ostavku zbog Agrokora?”, upitao je.

“Ne slažem se s Vama da mi je minus to što dolazim iz DORH-a. Ako me već falite zbog radnog iskustva… Svjedočio sam situacijama kada se suci prebacuju, tu već nastaje rusvaj. Loša bi situacija bila da u DORH dođe osoba koja nije upoznata s radom. Potrebno je poznavati sustav. Riječ ‘razdrmati sustav’.

Kada govorimo o odgovornosti državnog odvjetnika, pođimo od početka. On pokreće istragu kad postoji sumnja. Kada govorite o Agrokoru, postoji sumnja da je počinjeno kazneno djelo. Zamislite situaciju da je to vještačenje zaključilo da nije počinjeno djelo…”, odgovorio je.

Bartulica je tražio Povredu poslovnika. Nije preteška riječ “razdrmati”, poručio je Kalabriću.

10.25 Kreću replike, a prvi je Nikola Mažar iz HDZ-a. Pitao je Kalabrića oko ranih zločina, ali i nestalih.

“Što se tiče kaznenih djela ratnih zločina, svjestan sam tog pitanja. Redovito se izvješćuje javnost o tome što je učinjeno tijekom prethodne godine. Glavni problem je protek vremena. Često mi se dešavalo da žrtva kaznenog djela neće odati počinitelja jer su nekada bili susjedi”, rekao je.

10.03 Kalabrić kaže da je svoj program napisao na 14-15 stranica. “Mogao sam i na puno više. Prigovarali su da se iz njega ne mogu izvući detalji. Ako bude vremena, dodatno ću obrazložiti točke. Prva točka – kadrovsko stanje DORH-a. Kao jedan od kandidata, moram primjetiti da sporo ide…”, rekao je.

“Glavni uzrok ovih problema je postojeći Zakon o vježbenicima. Nije to stvar DORH-a, već sustava. Prema mom viđenju, to je spomenuti zakon. Na to se nadovezuje dalje savjetnički položaj i način rada, odnosno postupanja s tim savjetnicima unutar pravosudne akademije”, dodaje.

U DORH-u ima 45 tisuća neriješenih spisa, kaže. “To je posljedica priljeva velikog broja predmeta i nedostatka kadrova”, rekao je.

“Predlažem stvari koje nisu samo: ‘Trebamo veći broj ljudi’, no postoje zakoni gdje se može racionalizirati postojećim… Mislim da i ovim drugim mjerama što predlažem, da sam na istom tragu”, rekao je.

Njemu najproblematičnija stvar je – pitanje izmjene članka 275. ZKP-a. “Možete kazati da sam škrt, no vodite računa da jedna oprema za snimanje košta 13 tisuća eura. Svima njima treba oprema. Nigdje ne stoji da se to mora snimati. Iz prakse, vidio sam da to postoji”, navodi dodajući kako bi to pridonijelo umanjenju troškova.

10.02 Emilijo Kalabrić sljedeći predstavlja svoj program.

Mladen Dragičević: Ovo je ključna stvar…

09.53 Ružica Vukovac iz Pravde za Hrvatsku pitala je Dragičevića što je s interesom građana RH, odnosno kako gleda na HT.

“Radio sam na predmetima u vezi društva potrošač. Nedopustiva je praksa da se pogoduje njemačkom telekomu. DORH se morao uključiti na strani Fonda, makar da to provjeri. Pitanje je ima li DORH ljudi… To je očito neka vruća tema o kojima se ne priča. Stvari se pomiču, idemo prema boljim vremenima… Ako neću biti izabran, stojim na raspolaganju s nekim savjetima. Ključna stvar je emocija – ukoliko čovjek ne voli taj posao, bolje da ga ne radi. Pogodili ste temu koja je zanimljiva”, odgovorio je.

09.50 Željko Sačić iz Hrvatskih suverenista rekao je da Dragičeviću moraju zahvaliti što je izrazio želju da se pomaže građanima. “Htio bih čuti oko jedne prakse vezano uz ilegalne migracije”, rekao je.

“Nažalost, nemam dovoljno saznanja o tome što ste rekli”, rekao je.

09.47 Krenula je pojedinačna rasprava.

09.44 Magdalena Komes osvrnula se na nedostatak mlađeg kadra. “Može li se objektivno kvalitetno odraditi posao od strane tužitelja?”, upitan je.

“U kontaktu sa strukom treba vidjeti koliki je rok. No mora se komunicirati zašto se ne poštuje rok. Posebnu pozornost posvetio i USKOK-u. USKOK se ne može baviti sa stvarima… Postao je kao kanta kojoj se baca sve važno. Imate paralelno i policijski USKOK… Ravnatelj policije mora biti servis DORH-a”, dodao je.

09.39 Mijenjali biste upravljanje sustavom. Koje mehanizme biste primjenjivali za upravljanje sustavom?, upitala je prof. Đurđević Mladena Dragičevića.

“Očigledno imamo problem u pogledu transparentnosti predmeta. Neke stvari ne znamo oko Agrokora ne znamo. Imali smo i skrivanje i mišljenja. Očigledno ste na pravom tragu”, rekla je.

“Gledam na to kao na upravljanje firmom. Čitam interne propise i akte koji su objavljeni. DORH funckionira kao neka vrsta fime. Imate tko donosi odluke, kako se kontroliraju. To su tehničke stvari… Percepcija transparentnosti prema van jako je važna. Sve su to jednostavne stvari”, rekao je.

09.33 Hrvoje Zekanović (HDS): “Hoćete li i dalje biti praksa da mediji i novinari doznaju afere prije Vas?”.

“Radio bih svoj posao. Je li netko nekome rekao – to nema veze. Posao novinara je da gleda”, rekao je.

“Vi ste defintivno diskvalificirani što se mene tiče. Vi ste ovdje zalutali”, uzvratio je Zekanović.

09.27 Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta rekao je Dragičeviću da se slaže s njegovim primjerima. “Svjedoci smo da sadašnje stanje izaziva ne samo zabrinutost… Zanima me – da ste bili na čelu DORH-a u slučaju bivšeg Agrokora, biste li dali ostavku?”, upitan je.

“Zlata Hrvoj Šipek trebala je dati ostavku. Upravo je tu taj alibi…. Pojavljuje se kolektivna odgovornost. Takav slučaj ne bi mi se dogodio”, jasan je bio.

09.24 Dalija Oršekovića prva je replicirala. “Niste ništa rekli o političkoj korupciji. Ključ Vašeg izlaganja je u promjeni percepciji. Smatrate li da možete jamčiti neovisnost? Zastupali ste državne tvrtke – što će biti s predmetima iz Vaše kancelarije dok ste odvjetnik i što će s Vama biti nakon 4 godini?”, upitala je.

“Očekivano pitanje. Ja sam partner u društvu. Kada je HDZ došao na vlast, izgubio sam neke predmete. Ukoliko ću biti izabran, preuzet će društvo. Pomagao sam nekima na izmjenama zakona. Tu nemam nikakvih problema”, rekao je Dragičević.

09.20 Nikola Grmoja (Most) kaže da je DORH sustav koji je duboko kompromitiran. “To je sustav gdje je politika izabrala osobu koja je bila član masonske organizacije. Sada su se krile informacije oko ministrice Žalac. Ovaj izbor neće uzdrmati temelje DORH-a, to će se dogoditi s promjenom vlasti. Potrebno je osigurati veće plaće ljudima koji rade u sustavu. Rekli ste kako se pogodovalo bankama, telekomima… Imamo i situaciju s INA-om. Što radi DORH? Što radi Vlada? To samo pokazuje kakve su naše institucije. Ovaj izbor zadnji je ples ove korumpirane većine… Osigurat ćemo da DORH bude slobodan, a ne tajkuna, banaka i slično”, rekao je Grmoja.

09.18 Karolina Vidović Krišto (OiP) kaže da je DORH važna tema. “Želim da pojasnite način na koji ćemo postavljati pitanja”, rekla je Jakšiću.

09.05 Mladen Dragičević prvi je kandidat koji se predstavlja pred saborskim Odborom. “Državno odvjetništvo nije neprijatelj građana, ono je prijatelj i na taj način trebamo komunicirati. DORH je tu da rješava probleme, da se vrati povjerenje. Sudovi su postali veliki opterećujući faktor. Ovo je jako važna funkcija, javnost je s razlogom izgubila povjerenje u pravosuđe”, rekao je Dragičević.

U 3o-godišnjem radu susreo se s brojim teškoćama, kaže, pa je odlučio promijeniti. “Kada imam predmet, kada tražim da me netko primi, kažu mi: ‘Kod zamjenika'”, rekao je.

Spominje Dragičević i da je DORH postao zatvor i ističe da ga treba otvoriti prema mlađim ljudima.

Osvrnuo se i na aferu u Ministarstvu gospodarstva i dodaje kako njegova rekacija ne bi bila jednaka reakciji sadašnjih čelnika u toj instituciji. “Svi bi bili pozvani na razgovor i, s dostupnim informacijama, komuniciralo bi se prema javnosti. Poslala bi se poruka da nikome živome ne padne na pamet da takvo nešto radi. To se meni ne bi događalo. Ovdje se puno puta radilo o propuštanju. Većina ljudi ne zna što radi državni odvjetnik, on mora biti na čelu. U slučaju Agrokor prave se da se ništa ne događa. Tu treba bolje komunicirati. Najvažnija je brza pravda!”, rekao je.

“Ljudima nije poznato, smatraju da se DORH bavi kaznenim predmetima. Većinu poslova predstavljaju građanski predmeti. Tu treba ubrzati protok, postupci traju godinama pa i stoljećima”, dodaje.

Smatra da suci imaju dovoljno vremena da se bave svojim predmetima. “Ministar pravosuđa treba odlučiti period kada se trebaju riješiti slučajevi. Imate primjere i Vrhovnog suda… Jedan jedini predmet koji je zanimao građane bio je Franak. Vrhovni sud nije uspio zauzeti jedan stav. Kome je tu pogodovano? Bankama. Hrvatsku na arbitraži u Washingtonu zastupaju odvjetnici iz Londona! To su primjeri…”, kaže Dragičević u svom predstavljanju.

09.02 Predsjednik Odbora pozdravio je sve prisutne.

“Svaki kandidat ima 20 minuta da predstavi svoj program”, rekao je Mišel Jakšić.

Tko je Nikša Wagner, kandidat za državnog odvjetnika: Dokazao je štetnost pretvorbe koju je Vrhovni sud proglasio nacionalnim interesom

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.