Uzgoj kamenica bi mogao riješiti ekološki problem u Velikoj Britaniji

Unsplash/Charlotte Coneybeer

Uzgoj kamenica mogao bi riješiti ekološki problem u oceanu i morima oko Velike Britanije. Novi projekt na širem području Britanije želi povećati njihov broj u prirodi, no uključeni u projekt ističu  još važniji ekološki cilj. Već je počelo postavljanje velikih metalnih kaveza sa školjkama na raznim lokacijama, koje služe za brže razmnožavanja. Kavezi su se pokazali pogodnom sastavnicom morskog ekosistema.

Dr. Luke Helmer napominje kako se očekuje da će te kamenice puštati još više trepeljastih ličinki u more te bi one trebale lakše nalaziti put do pogodnog mjesta, gdje će se početi pretvarati u pravu školjku.

Važno je što se oštrige hrane raznim česticama i sedimentom iz vode. Jedna školjka ima mogućnost filtriranja oko 200 litara vode u danu. Cilj projekta je postaviti što više ovih otvorenih vrši kako bi određena obalna područja ostala čista. Pokazni primjer će biti trajektna luka Lymington. Na određenim mjestima na malim grebenima će se oformiti cijele zajednice, što bi trebalo znatno poboljšati kvalitetu vode.

Inače, tijekom stoljeća populacija ovih školjakaša u prirodi smanjena je za 95 posto. Posljedica je to  kombinacije nekih oblika zagađenja, komercijalnog vađenja školjaka i bolesti.

Komentiraj